Beroepspraktijkvorming
Beroepspraktijkvorming (BPV) is kortweg: vorming in de praktijk van het beroep. Of, met wat meer woorden, vorming in alles wat er nodig is om in zo’n beroep te functioneren. In het mbo is BPV de wettelijke benaming voor stage. Deze BPV doe je vanzelfsprekend in een bedrijf waar je dit ook allemaal goed kunt leren.
BPV volg je op een erkend leerbedrijf. Dat wil zeggen dat vastgesteld is dat het bedrijf de mogelijkheden biedt voor een student op jouw niveau om kennis en vaardigheden op te doen die passen bij het beroep dat je wilt uitoefenen. Dit geldt voor zowel bedrijven in Nederland als in het buitenland. Er is ook een praktijkopleider aanwezig op het bedrijf die jou begeleidt.
- De stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB, www.s-bb.nl) voert de erkenning en registratie van leerbedrijven uit.
- Alle actieve en erkende leerbedrijven staan vermeld op de website www.stagemarkt.nl.
Je zoekt zelf een geschikt leerbedrijf voor de BPV, passend bij jouw vakrichting en het niveau van de opleiding. Dit moet bij een erkend leerbedrijf zijn. Deze kun je vinden op www.stagemarkt.nl. Probeer per telefoon een kennismakingsafspraak te maken met het leerbedrijf. Neem naar de afspraak informatie over de opleiding mee om te laten zien wat je er leert. Van school krijg je ook opdrachten mee over wat je in de BPV op het bedrijf doet en leert. Samen met de praktijkopleider stel je de leerdoelen vast. En op school bespreken en beoordelen we de uitgevoerde opdrachten.
In een BPV-periode heb je dus geen les, maar ‘beroepspraktijkvorming’. Die periode werk je op je leerbedrijf. In een BBL-opleiding is je BPV de tijd die je werkt in een bedrijf. In een BOL-opleiding bestaat ongeveer 40 procent van de opleidingstijd uit BPV. In een BOL-opleiding vindt de BPV plaats in een aantal aaneengesloten weken, die samen een onderwijsperiode vullen. De planning van deze blokken staat hieronder.
Periode 1 31 aug. '22 - 28 okt. '22 Periode 2 31 okt. '22 - 23 dec. '22 Periode 3 9 jan. '23 - 24 feb. '23 Periode 4 6 mrt. '23 - 29 mei '23 Periode 5 22 mei. '23 - 21 juli '23
Studenten in de VMR en Groene Stad hebben in het eerste leerjaar geen blokstage maar een lintstage van één dag per week.
Het nieuwe BPV schema staat op website: www.aeresmbo.nl/onze-scholen/almere/ mijn-aeres/bpv
Beroepspraktijkvormingsovereenkomst
Sluit alleen een beroepspraktijkvormingsovereenkomst af met een geschikt leerbedrijf, passend bij je opleiding. Overleg hierover met je studieloopbaanbegeleider.
Als het bedrijf niet op een lijst van SBB met erkende leerbedrijven voorkomt, en je wilt er toch BPV doen, zal een bedrijfsadviseur van SBB moeten bekijken of het bedrijf voor erkenning in aanmerking komt.
Zodra dit het geval blijkt, moet er een overeenkomst worden gesloten. Dit is een contract tussen de praktijkopleider en jou als deelnemer (student). Het gaat hier om afspraken over bijvoorbeeld werktijden en werkzaamheden. Je BPV-coördinator heeft de formulieren hiervoor. Jij draagt er zelf zorg voor dat de overeenkomst op correcte wijze wordt ingevuld en ondertekend door de praktijkbegeleider, jezelf en zo nodig de wettelijke vertegenwoordiger als je nog minderjarig bent. Daarna wordt het formulier ingeleverd bij de docent.
In een BOL-opleiding moet je ieder jaar een ander BPV-adres hebben (zoeken). Alleen in het laatste jaar van een opleiding mag je terug naar een adres waar je al eerder geweest bent. Hierop is één uitzondering, namelijk als er tussen het BPV-adres en jou op schrift een werkgarantie wordt overeengekomen.
Beoordeling van de BPV
BPV is zowel een onderdeel van je opleiding van het examen. In de voortgang van je opleiding (overgaan naar het volgende schooljaar) telt de eindbeoordeling van de BPV, of je voldaan hebt aan de urennorm en eventueel de beoordeling van BPV-opdrachten. Voor je examen telt de eindbeoordeling en of je voldaan hebt aan de urennorm. Deze onderdelen moeten voor alle BPV-periodes voldoende worden afgesloten. Als een BPV-periode (tussentijds- en eindbeoordeling) onvoldoende wordt beoordeeld moet er overleg zijn tussen jou, het bedrijf en de studieloopbaanbegeleider. In dit overleg worden afspraken gemaakt over welke actie(s) er nodig zijn om de BPV-periode alsnog te behalen.
Dit kan zijn:
- verlenging van de BPV-periode, op hetzelfde of een ander bedrijf/instelling;
- een aanvullende opdracht, op hetzelfde of een ander bedrijf/instelling;
- aanvullende opdracht buiten de setting van een BPV-bedrijf/instelling;
- volledig overdoen van de BPV-periode, op hetzelfde of een ander bedrijf/instelling.
De keuze voor de actie is afhankelijk van de reden van de onvoldoende. De studieloopbaanbegeleider overlegt de actie(s) in alle gevallen met de teamcoördinator. De team coördinator moet de gemaakte afspraken goedkeuren. Het kan zijn dat je hierdoor studievertraging oploopt. Je kan dan niet aan de beroepsproeve (je examen) deelnemen.
BPV-bezoek
In de onderwijsperiodes 3, 6, 9 en 12 bezoekt de studieloopbaanbegeleider het BPV-bedrijf. Daarnaast is er ieder BPV-blok minimaal eenmaal telefonisch contact tussen de studieloopbaanbegeleider en het BPV-bedrijf. Als het BPV-bedrijf buiten een straal van vijftig kilometer buiten Almere valt, dan vindt er geen bezoek plaats. In plaats daarvan neemt de studieloopbaanbegeleider vaker telefooncontact met je op.
Voor het maatwerktraject 'Toegepaste Biologie’ gelden andere bpv-periodes en bpv-bezoeken.
Internationalisering
Aeres MBO Almere besteedt veel aandacht aan internationalisering. Jaarlijks wordt er een internationale voorlichtingsavond georganiseerd voor jou en je ouders. Tijdens deze avond is er voorlichting over internationale BPV (stage), subsidiemogelijkheden, werkreizen en tal van andere internationale projecten.
In het derde jaar van de opleiding heeft iedereen de mogelijk heid om deel te nemen aan een internationale reis.
Exellente deelnemers kunnen daarnaast aanspraak maken op een excellentiebeurs voor het volgen van een onderwijsprogramma in het buitenland.