Begeleiding
De begeleiding op school is erop gericht de studenten op een goede manier de school loopbaan te laten doorlopen. Het mbo-team helpt je daarbij. Dat zijn bijvoorbeeld studieloopbaanbegeleiders, opleidingscoördinatoren en de decaan.
Passend onderwijs
We willen graag dat elke student bij ons een opleiding kan volgen. Ook als je daar extra hulp bij nodig hebt. Je hebt bij Aeres MBO recht op minimale ondersteuning. Dat noemen we basisondersteuning. Wat dat precies inhoudt, staat in het basisondersteuningsprofiel op onze website.
Soms is de basisondersteuning niet voldoende. Heb je extra ondersteuning nodig? Dan kijken we tijdens de intake samen welke extra ondersteuning nodig is en of we die kunnen bieden. Ook kan in de loop van de opleiding blijken dat je meer ondersteuning nodig hebt. Afspraken worden vastgelegd in een bijlage van het inschrijfbesluit voor aanvullende ondersteuning.. Als er aanpassingen nodig zijn in toetsen en examens, kun je die aanvragen bij de lokale examenorganisatie (LEO).
Studieloopbaanbegeleider
De studieloopbaanbegeleider (slb’er) is het eerste aanspreek punt voor de studenten, ouders/begeleiders van studenten en leerbedrijven. Wanneer je vragen hebt over de opleiding of er zijn problemen die het volgen van de opleiding belemmeren, dan ga je daarmee eerst naar je studieloopbaanbegeleider. Die kan je verder helpen en eventueel de zorgexpert inschakelen. De slb’er houdt je gegevens, vorderingen en absenties bij, bezoekt het BPV-bedrijf en zet zaken in je prestatiedossier. Verlof aanvragen doe je ook bij de studieloopbaanbegeleider. De slb’er houdt verder studieloopbaangesprekken met jou over de keuzes in je studie.
Studentbegeleiding
Als er problemen zijn waar jij samen met je slb’er niet uitkomt, dan kun je een gesprek met de zorgexpert aanvragen. Je slb’er weet wie dat voor jouw vakrichting is. Ook bij fysieke, psychische of sociale problemen kun je voor advies bij de zorgexpert terecht. Daarnaast hebben wij een zorgcoördinator, mevrouw Kein, die ingeschakeld kan worden bij complexe problematiek. Zowel de zorgcoördinator als de zorgexperts gaan vertrouwelijk met de informatie om en zullen altijd met je overleggen voor ze gegevens met andere docenten of leidinggevende delen.
Vertrouwenspersoon
Mevrouw Klein of de heer Lamberts kan je in contact brengen met een vertrouwensinspecteur (of -persoon). Je kunt daar terecht met klachtmeldingen over ongewenste seksuele intimiteiten, seksueel misbruik en intimidatie, pesten of fysiek geweld. Je kunt er ook melding maken van discriminatie, onverdraagzaamheid, fundamentalisme, radicalisering of extremisme.
Het meldpunt vertrouwensinspecteurs is telefonisch te bereiken op 0900 1113111.
Andere contactpersonen: Directeur, Dhr. H.E. Meerema
Informatie voor ouder/verzorger
Kort na de start van het schooljaar is er voor ouders/verzorgers van nieuwe studenten een kennismakingsavond over school. Regelmatig is er een informatieavond voor ouders, bijvoorbeeld over internationalisering, etcetera. Voor tussentijdse vragen of opmerkingen is voor ouders/verzorgers de studieloopbaanbegeleider het eerste aanspreekpunt. Zij kunnen zelf contact opnemen. Indien nodig zal de studieloopbaanbegeleider contact opnemen met je ouders/verzorgers. Ben je meerderjarig, dan vragen we eerst toestemming indien ons contact met je ouders/verzorgers nodig lijkt.
Studentenraad
In ons streven naar een goed en fijn leerklimaat denken studenten mee. Deze inspraak gebeurt in een studentenraad. De studentenraad, meestal vier tot acht studenten, vertegenwoordigt de studenten naar de directie (het managementteam op school). Zij luisteren naar geluiden op school, geluiden over aanpak, onderwijs, organisatie en andere zaken, maar je kunt hen ook informeren over zaken die jou opvallen.
Voor heel Aeres MBO praat de centrale studentenraad mee met de Aeres-directie. De studenten in deze raad vertegenwoordigen de mbo-studenten op alle scholen van Aeres MBO. De leden van de centrale studentenraad worden benoemd voor twee jaar. Ook vanuit Aeres MBO Almere kan een vertegenwoordiger in de centrale studentenraad zitting nemen.