Het prestatiedossier
Het prestatiedossier (PD) is een overzicht van de prestaties die je in een studiejaar hebt geleverd. Het PD bestaat uit verschillende toetsen en opdrachten. Zowel beroepsgerichte toetsen als toetsen voor Nederlands, Engels en rekenen. Het is belangrijk om je PD goed bij te houden.
Inhoud prestatiedossier
Het PD bestaat in grote lijnen uit:
- Theorietoetsen.
- Praktijktoetsen.
- Opdrachten.
- Verslagen.
- Aanwezigheid.
- BPV-beoordelingen
- Geïntegreerde opdrachten (GO’s)
Je krijgt regelmatig toetsen en opdrachten op school. Zo zien we of je de stof kent. De resultaten hoor je binnen twee studieweken. Natuurlijk heb je het recht om je beoordeelde toetsen in te zien. Bij digitale toetsen of examens is dat niet altijd mogelijk.
Richtlijnen prestatiedossier en overgang
- Elk jaar werk je met een nieuw prestatiedossier. Je kunt je prestatiedossier inzien, zorg dat je deze goed bijhoudt. Je prestatiedossier moet aan het einde van het studiejaar zijn afgerond. Alleen dan kun je over naar het volgende studiejaar.
- Per jaar is het prestatiedossier opgebouwd uit een aantal thema’s of werkprocessen.
- De cijfers voor Nederlands, Engels en rekenen tellen mee bij de overgang.
- Ook loopbaan en burgerschap, kritische denkvaardigheden en de BPV tellen mee bij de overgang.
- Je bent over als je voor maximaal twintig procent van de thema’s of vakken een 5 staat. In je vakrichting mag je maar één 5 hebben. Een 4 en lager telt voor twee vijven. Ook je aanwezigheid in de lessen telt mee voor de overgang.
- In een overgangsvergadering aan het eind van het studiejaar bespreken we wat er gebeurt als je meer dan twintig procent vijven hebt. Het kan zijn dat je toch overgaat, maar je kunt ook blijven zitten. Je kunt ook naar een lager niveau overstappen of uitstromen op een lager niveau.
- Als je niet overgaat, dan vervallen de toetsen in je prestatiedossier. Je examencijfers blijven wel staan. We kunnen ook een maatwerkprogramma voor je opstellen. Dat leggen we dan vast in een overeenkomst.
Het onderwijsteam kan afwijken van deze richtlijnen. Dan moet de directie toestemming geven. De nieuwe afspraken worden daarna vastgelegd in je studentendossier.
Inhalen bij overmacht
Het inhalen van toetsen of opdrachten kan alleen als je ze hebt gemist door overmacht. Het herkansen van toetsen of opdrachten is beperkt mogelijk. Overleg dit met je mentor, coach of (studie)loopbaanbegeleider.