Examens
Tijdens je opleiding krijg je toetsen en examens. Toetsen zijn een onderdeel van je prestatiedossier (PD).
Examenvormen en vrijstellingen
Het prestatiedossier moet je voldoende afsluiten om over te gaan naar een volgend studiejaar. In het laatste studiejaar moet je het prestatiedossier voldoende afsluiten om mee te mogen doen aan je laatste beroepsgerichte examen.
Voor meer informatie over de verschillende examenvormen en het verloop van examens zie OER artikel 27.
Het is mogelijk om vrijstelling aan te vragen voor eerder behaalde resultaten. Voor het aanvragen van vrijstellingen zie OER artikel 26.
Beoordeling
Bij de beroepsgerichte examens (beroepsproeve, vaardigheidsexamen of werkprocesexamen) worden docenten, vakexaminatoren (namens het bedrijfsleven of het onderwijs) en/of BPV-begeleiders ingezet als beoordelaar. Beoordelaars bij een praktijkexamen noemen we ‘assessoren’.
De examenorganisatie
Op school is de lokale examenorganisatie (LEO) verantwoordelijk voor de examinering. De LEO bestaat in elk geval uit de teamleider(s) mbo en de examencoördinator. Heb je vragen of problemen met de examinering en diplomering dan kun je (in eerste instantie) terecht bij je mentor/ coach/ loopbaanbegeleider.
Toetsing en examinering van studenten met een ondersteuningsbehoefte
Het kan zijn dat je als gevolg van een ondersteuningsbehoefte niet kunt deelnemen aan toetsing, examinering of BPV onder de standaardregels. Geef dit in je intakegesprek aan. Afhankelijk van je ondersteuningsbehoefte en/of het al dan niet beschikken over een officiële dyslexie / dyscalculie-verklaring, zijn aanpassingen in toetsing en/of examinering mogelijk mits dat niet ingaat tegen de aard van het beroep of het examen. De examencoördinator op jouw locatie kan je hierover meer vertellen.
Bij aangepaste centrale examens Nederlands en Engels in het kader van een ondersteuningsbehoefte gelden de regels voor aangepaste examinering van het College van Examens zoals te vinden op www.examenbladmbo.nl.
Mocht een ondersteuningsbehoefte gedurende de opleiding ontstaan of worden geconstateerd, dan moet je hierover, op dat moment, afspraken maken met de zorgcoördinator en examencoördinator op je locatie.
Diploma
Je ontvangt je diploma als je de opleiding met succes afsluit. De specifieke eisen om je diploma te behalen staan beschreven in de OER hfdst 3. In het algemeen geldt dat:
- alle beroepsberoepsgerichte kerntaken met minimaal een voldoende zijn afgesloten;
- de BPV als voldoende is beoordeeld en voldaan is aan het aantal dagen of uren;
- er is voldaan aan de eisen van Nederlands, rekenen en in sommige opleidingen Engels en / of Duits;
- er is voldaan aan de eisen voor loopbaan en burgerschap;
- er is voldaan aan de wettelijke beroepsvereisten die bij sommige opleidingen gelden;
- er is voldaan aan de compensatieregeling keuzedelen (vanaf cohort 2020-2021);
- er is voldaan aan eventuele branchevereisten bij sommige opleidingen.
Het diploma wordt in de hele Europese Unie erkend.
Bezwaar en beroep examinering
Ben je het niet eens met de wijze van examineren of beoordelen dan ga je in eerste instantie, indien dit mogelijk is, in gesprek met de assessor. Word je het samen niet eens, dan overleg je met jouw mentor en/of teamleider. De teamleider kan, indien dit nodig is, de locatiedirecteur erbij betrekken. Mocht dat nog geen passende oplossing bieden, dan kan je bezwaar indienen bij de Centrale Examencommissie (CEC). Ben je het niet eens met een beslissing van de CEC, dan kun je in beroep gaan bij de Commissie van Beroep voor de Examens. Het reglement van de Commissie van Beroep is te vinden op de website van Aeres MBO https://www.aeresmbo.nl/over-aeres-mbo/regelingen-en-statuten.
Taal en rekenen
In het mbo zijn Nederlands en rekenen generieke examenvakken. Generiek houdt in: voor alle mbo-niveaus dezelfde landelijke eisen. Wanneer je een niveau 4 opleiding volgt, is Engels ook een generiek examenvak. Er zijn wettelijke examenniveaus. Voor meer informatie zie OER artikel 8
Keuzedelen
Binnen je opleiding kun je kiezen voor keuzedelen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Vanuit je opleiding krijg je keuzedelen aangeboden waaruit je een keuze kunt maken. Het actuele aanbod vind je op de website van je locatie. Voor meer informatie zie OER artikel 6.
Wettelijke beroepsvereisten
Om een diploma te kunnen behalen, hoort bij een aantal opleidingen de verplichting dat je moet voldoen aan de wettelijke beroepsvereisten. Een voorbeeld van zo’n wettelijke beroepsvereiste is Besluit Houder van Dieren. Heb je voldaan aan deze beroepsvereiste, dan krijg je een vermelding op je diploma en resultatenlijst. Daarnaast zijn er ook wettelijke beroepsvereisten die niet verplicht zijn voor het behalen van je diploma, maar die wel een meerwaarde kunnen zijn voor jou als beginnend beroepsbeoefenaar. Een voorbeeld hiervan is Gewasbescherming A of B. Voor deze wettelijke beroepsvereisten zijn mogelijk extra kosten verbonden.
Vrijstellingen
Soms is het mogelijk om vrijstelling aan te vragen voor behaalde onderdelen van een eerder gevolgde opleiding. Bespreek het verzoek om vrijstelling zo snel mogelijk met jouw mentor/coach. Daarna kun je de onderdelen waarvoor je vrijstelling wilt, voorleggen bij de Lokale Examenorganisatie (LEO). Voor het aanvragen van vrijstellingen zie OER artikel 26.
Mbo-verklaring
In een aantal gevallen lukt het niet om een diploma of certificaat te behalen, je kunt dan een mbo-verklaring ontvangen. Een student jonger dan 23 jaar ontvangt van de Centrale Examencommissie een mbo-verklaring, indien de student zonder startkwalificatie de onderwijsinstelling verlaat, geen diploma of certificaat heeft behaald, maar die wel ten minste een waardering heeft behaald voor (een deel van) een onderdeel van de beroepsopleiding. Daarnaast kan de Centrale Examencommissie een mbo-verklaring uitreiken aan studenten die hierom verzoeken en de beroepsopleiding zonder diploma of certificaat verlaten maar wel een waardering hebben behaald voor (een deel van) een onderdeel van de beroepsopleiding.
Kosten extraneus
Het kan voor komen dat je als student geen lessen meer hoeft te volgen, maar dat je alleen nog één of meer examens moet maken. Je kunt dan uitsluitend worden toegelaten tot de examenvoorzieningen, zoals beschreven in de Onderwijs- en Examenregeling (OER). Hieraan zijn wel extra kosten verbonden.