Opbouw van de opleiding
De inhoud van de opleidingen is vastgelegd in de kwalificatie-structuur. In overleg met het bedrijfsleven is gekeken wat je voor een beroep of een goede plek op de arbeidsmarkt moet leren.
Kwalificatiedossier
Voor alle MBO- opleidingen bestaan kwalificatiedossiers. Daarin staan de eisen waaraan je moet voldoen om een diploma voor een bepaalde studie te behalen. Het gaat om de kennis en vaardigheden die je moet hebben om een MBO-opleiding af te ronden.
Het kwalificatiedossier van jouw opleiding kun je vinden op de website (www.s-bb.nl/onderwijs/kwalificeren-en-examineren) van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Jouw opleiding maakt van het basisdeel, het profieldeel en de keuzedelen een goed opgebouwd onderwijsprogramma, zodat je alles wat je nodig hebt ook echt leert. Alle diploma-eisen worden beschreven in het examenplan. Het examenplan van jouw opleiding staat in Curriculum Totaal/Learning Matters en ELO.
Een deel van de opleiding bestaat uit ‘keuzedelen’. Keuzedelen zijn er ‘verbredend’ of ‘verdiepend’. Je kan een keuzedeel kiezen omdat het de doorstroom naar een volgende opleiding vereenvoudigd. Of omdat je een keuzedeel leuk en interessant vindt. Sommige keuzendelen worden uitgevoerd in de stage. Je hebt keuze uit de keuzendelen die je school aanbiedt, maar het is wel een verplicht onderdeel. Het komt er ongeveer op neer dat je één keuzedeel per jaar doet (dit is natuurlijk afhankelijk van de duur van de opleiding en het aantal uren wat er voor een keuzedeel staat).
De keuzedelen vallen onder de slaag-zak regeling voor studenten die zijn gestart in studiejaar 2020-2021.
In aanvulling op het kwalificatiedossier en keuzedelen maken ook de onderdelen Nederlands, rekenen, burgerschap, loopbaanoriëntatie- en begeleiding en voor niveau 4 ook Engels onderdeel uit van je opleiding. Hiervoor zijn landelijke eisen vastgelegd in wet- en regelgeving, die gelden voor meerdere opleidingen.
Er is een overzicht van alle keuzedelen die Aeres MBO aanbiedt te downloaden op
Opbouw prestatiedossier en examen
Tijdens je mbo-opleiding ontwikkel je kennis, vaardigheden en competenties die nodig zijn om je diploma te halen. Dit schema geeft de route voor je diplomering in het kort weer.
Keuzedelen
Bij elke opleiding volgt de student een verplicht aantal uren keuzedelen. Met een keuzedeel kun je een deel van je opleiding zelf invullen. Bijvoorbeeld om je kennis te verbreden of te verdiepen. Kijk voor meer informatie over keuzedelen op www.aeresmbo.nl/studeren-aan-het-mbo/keuzedelen.
Keuzedelen worden in een apart document vastgelegd: een onderwijsblad bij aanpassing (OBA). Als je het keuzedeel tijdens je BPV volgt, krijg je een praktijkovereenkomst met keuzedelen of, als je het keuzedeel bij je BPV leerbedrijf volgt, een BPV-blad bij aanpassing (BBA).
Op beide formulieren staat de keuze van jouw keuzedeel (of keuzedelen) en de gegevens van het leerbedrijf. Controleer de gegevens goed. Als er iets niet klopt, kun je binnen tien werkdagen bezwaar maken bij de teamleider van je opleiding. Na iedere wijziging ontvang je een nieuwe POK met keuzedelen of een BBA.
Prestatiedossier
Wat je doet in een schooljaar wordt bijgehouden in het prestatiedossier (PD), een verzameling van geleverde prestaties. Dat zijn allerlei onderwijsactiviteiten zoals praktijken theorietoetsen, werkstukken, verslagen, loopbaan en burgerschap, BPV-opdrachten en deelname aan trainingen.
Regeling toetsing, examinering en herkansing
Prestatiedossier
- Een prestatiedossier is opgebouwd uit werkprocessen/thema’s.
- Per werkproces/thema moet je meerdere bewijsstukken inleveren. Dit kunnen praktijk)opdrachten zijn, toetsen of werkstukken.
- Ieder bewijsstuk kan slechts één keer worden ingeleverd.
- Een bewijsstuk kan voor meerdere werkprocessen/thema’s meetellen.
- Een bewijsstuk kan een wegingsfactor van 1, 2 of 3 hebben.
- Toetsen (theorie en praktijk) kunnen niet herkanst worden. Als je toetsen hebt gemist door ziekte of overmacht en je hebt je officieel afgemeld bij de receptie met opgaaf van reden kun je deze na toestemming van het team inhalen. In Eduarte wordt in dit geval het cijfer 0,5 ingevuld. Heb je zonder aanvaardbare reden een toets niet gemaakt, dan mag je deze niet inhalen
Dus:
- prestatie niet gedaan en mag ingehaald worden: het voorlopig cijfer is: 0,5;
- prestatie niet gedaan en mag niet ingehaald worden: het definitieve cijfer is: 1.
Als je misbruik maakt van deze regel kun je van het team een negatief besluit krijgen bij een inhaalverzoek.
Iedere periode stuurt de examenfunctionaris van het team een e-mail. Daarin staat over welke periode je inhaaltoets(en) kunt aanvragen. Ook staat in die mail wanneer je uiterlijk gereageerd moet hebben naar de examenfunctionaris.
Na die uiterste datum wordt je inhaalverzoek niet meer in behandeling genomen. Verderop in deze studiegids vind je meer informatie over het prestatiedossier en de algemene regels voor normering. Dit is zoals het bij ons op school gaat.
Voortgang van de studie
- Per periode wordt bijgehouden of je gemiddeld per werkproces/thema voldoende staat.
- Met enige regelmaat vindt een teamoverleg plaats over de voortgang.
- Als een werkproces/thema onvoldoende is (gemiddelde van de tot dan toe behaalde resultaten), wordt een gesprek met je gevoerd door de mentor.
Regels bij toetsen en examens
- Indien je je schuldig maakt aan onregelmatigheden tijdens een toets of examen kan de lokale examenorganisatie (LEO) van Aeres Barneveld maatregelen nemen. Tegen opgelegde maatregelen is beroep mogelijk bij de Commissie van beroep (zie Onderwijs– en Examenregeling Aeres via https:// www.aeresmbo.nl/over-aeres-mbo/ regelingenen-statuten). De volledige versie ligt ter inzage bij de examensecretaris.
- Smartphones en smartwatches dienen tijdens een toets- en examenafname in de tas te zitten. Deze tas wordt voorin de klas geplaatst. Mocht tijdens een toets blijken dat je een smartphone of smartwatch bij je hebt, dan krijg je een aantekening op het protocol van je examen of toets waarbij dit geconstateerd is. Ook al heb je deze telefoon niet daadwerkelijk gebruikt. Deze regel geldt ook voor smartwatches.
- Grafische rekenmachines zijn niet toegestaan.
- Definitie van onregelmatigheid tijdens afname van een toets of examen: - het in bezit hebben van een spiekbrief; - bijschriften in tijdens de toets toegestane naslagwerken; - geschreven teksten op de huid; - optisch spieken bij anderen; - overleg met anderen (verbaal of met gebarentaal); - het bij je hebben van een telefoon, smartphone, rekenmachine, smartwatch en dergelijke (al dan niet aan, al dan niet gebruikt), wanneer dit niet is toegestaan; - andere vormen van ontoelaatbaar handelen waar deze opsomming niet in voorziet.
- Wanneer je je schuldig maakt aan een onregelmatigheid tijdens toetsing dan wel examinering, wordt er melding van gemaakt in het proces-verbaal. De LEO buigt zich over de te nemen maatregelen met betrekking tot examens (summatief). Bij een onregelmatigheid bij formatieve prestaties beslist de teamleider.
- Het is niet toegestaan plagiaat te plegen. Dat wil zeggen dat je niet teksten van anderen mag overnemen zonder bronvermelding. Dat geldt ook voor teksten van internet.
- Als meerdere personen werken in dezelfde groep, of tegelijk stage lopen op hetzelfde stagebedrijf geldt de volgende regel. Als in de opdracht staat dat jij een verslag moet inleveren, dan moet dat een verslag in je eigen woorden zijn. Het overnemen van stukken tekst van elkaar is dan niet toegestaan. Ook al werk je samen aan dezelfde case op het stagebedrijf, dan nog ben jij verplicht de opgedane ervaring in eigen woorden in het verslag te beschrijven.
- Als je het niet eens bent met een beoordeling door een docent, dan kun je hier tegen in beroep gaan. De termijn die hiervoor geldt is twee weken nadat het cijfer bekend is gemaakt. Als je het cijfer ontvangt tijdens een BPV-periode, dan loopt de termijn waarin je kan reageren tot twee weken van de volgende lesperiode.
Normering prestatiedossier en bevordering
Het prestatiedossier (PD) bestaat uit een deel beroepsgericht en een deel avo (algemeen vormend onderwijs). Ieder jaar werk je met nieuwe prestatiedossiers. Het bevorderingsbesluit wordt aan het einde van ieder schooljaar/periode 4 genomen door het docententeam, op basis van de PD’s van het betreffende schooljaar.
- De PD’s bestaan uit verschillende thema’s. Ieder thema is opgebouwd uit verschillende prestaties.
- Je bent over naar het volgende leerjaar wanneer je niet meer dan 1 tekortpunt per 5 thema’s hebt. Bijvoorbeeld: bestaan de PD’s in een schooljaar in totaal uit 12 thema’s dan mag je maximaal 3 tekortpunten hebben.
- Het cijfer zes staat gelijk aan een voldoende. Een vijf levert 1 tekortpunt, een vier levert 2 tekortpunten, alles lager dan een vier ook.
- BPV vormt 1 thema en een opleidings-PD. Een onvoldoende beoordeling door de POL of onvoldoende BPV-uren levert 1 tekortpunt op.
- Indien je BPV onvoldoende is, dien je deze stageperiode in principe in te halen in de eerstvolgende zomervakantie.
- LB vormt 1 thema en een opleidings-PD. Bij meer dan 3 openstaande of onvoldoende prestaties is het onvoldoende. Een onvoldoende levert 1 tekortpunt op.
- In een PD kan een harde eis worden opgenomen van een prestatie die minimaal voldoende moet zijn.
- In de bevorderingsvergadering aan het einde van het schooljaar wordt bepaald wat er gebeurt als je niet aan de bevorderingsnorm voldoet (zie punt 2). Er zijn verschillende mogelijkheden: - je gaat over; - je doubleert; - je stroomt af naar een lager niveau; - je stroomt uit op een lager niveau; - je stroomt uit met een eerder behaald diploma.
- Als je niet overgaat komen in principe de toetsen (formatieve onderdelen) uit je PD te vervallen. Je examencijfers blijven staan (summatieve onderdelen). De bevorderingsvergadering kan adviseren een maatwerkprogramma voor je op te stellen. Dat wordt vastgelegd in een overeenkomst tussen jou en de school.
- Het herkansen van formatieve onderdelen t.b.v. de bevordering is niet mogelijk.
- Het inhalen van gemiste onderdelen is alleen mogelijk als er sprake is van ziekte of overmacht anders dan ziekte.
Zorg dat je je prestatiedossier goed bijhoudt. Je kunt zelf en samen met je mentor het PD inzien en de door jou behaalde resultaten. Een belangrijke voorwaarde voor het succesvol doorlopen van je opleiding en het bepalen van deelname aan de beroepsproeve is het aanwezig zijn bij de lessen.
Deelname laatste beroepsproeve
Voordat je mag deelnemen aan de laatste beroepsproeve (in het laatste leerjaar) moet je PD van dit leerjaar op orde zijn: je mag voor maximaal 20 procent van de thema’s een berekende 5 hebben gehaald (een 4 of lager telt voor twee berekende vijven). De thema’s die horen bij de algemeen vormende vakken (taal en rekenen) tellen hierbij niet mee.
Indien je niet mag deelnemen aan de beroepsproeve vanwege ontbrekende of onvoldoende onderdelen, dan mag je maximaal 3 prestaties maken/herkansen. Deze herkansingen moeten worden toegekend door het opleidingsteam.
Bindend studieadvies
Als je begint met een opleiding bij Aeres MBO krijg je te maken met het bindend studieadvies. Dit houdt in dat je tussen negen en twaalf maanden na aanvang van je opleiding een studieadvies krijgt over de voortzetting van je opleiding. Dit studieadvies kan positief of negatief zijn. Bij een positief advies kun je de opleiding vervolgen. Een positief studieadvies kan ook mondeling gegeven worden. Een negatief studieadvies is bindend en dat betekent dat je moet stoppen met de opleiding. Indien mogelijk en gewenst begeleidt de school je naar een andere opleiding. Een negatief bindend studieadvies komt nooit als een verrassing. Op basis van je studievoortgang (resultaten en houding) heb je al eerder een schriftelijke waarschuwing ontvangen en een toelichting daarop door de mentor/studieloopbaanbegeleider. Ook heb je samen met de mentor/ studieloopbaanbegeleider een verbeterplan opgesteld en tijd gehad om je resultaten te verbeteren.
Doubleerbeleid
Het recht op doubleren is geen vanzelfsprekendheid, jouw gedrag speelt hierin een belangrijke rol. Je mag een leerjaar slechts 1 keer overdoen. Je mag maximaal 2 keer doubleren gedurende een opleiding.
Studievertraging
Als je aan het einde van de opleiding nog niet gediplomeerd kunt worden omdat je nog enkele onderdelen van een PD moet afronden en/of een beroepsproeve moet worden afgelegd, krijg je in eerste instantie een verlengde onderwijsovereenkomst (OOK) tot 1 oktober van het direct daaropvolgende schooljaar.
Mocht je dan nog niet het diploma hebben behaald, dan kun je je aanmelden als examenstudent. Als examenstudent sta je niet ingeschreven als student en kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering. Je mag niet aan lessen deelnemen en je mag geen stage lopen. Als examenstudent mag je uitsluitend herkansingen doen van PD-onderdelen en van beroepsproeves, kennisexamens en werkprocesexamens. De teamleider beslist of je een verlengde OOK krijgt, als examenstudent wordt ingeschreven of het laatste jaar moet overdoen.
Ingeschreven als examenstudent
Wanneer je wordt ingeschreven als examenstudent worden er kosten voor de examinering in rekening gebracht. De kosten per examen vind je elders in deze studiegids. De in rekening te brengen kosten mogen nooit uitkomen boven de les- of cursusgelden die voor de betreffende opleidingen gelden. Als je op een willekeurig moment de school verlaat, dien je uiterlijk 1 april een schriftelijk verzoek in bij de teamleider tot diplomering op grond van een behaald niveau, dan wel behaalde beroepsproeven. Je wordt besproken op de eerstvolgende diplomeringsvergadering van de LEO. Als je gediplomeerd kunt worden, krijg je bericht op welke datum het diploma wordt uitgereikt. Als je boven de 18 jaar bent, worden je studieresultaten alleen verstrekt aan derden met jouw toestemming. Problemen waarvoor binnen de genoemde regels geen oplossing wordt gevonden, worden aan de LEO voorgelegd.
Loopbaan en burgerschap
Om goed in onze samenleving mee te kunnen doen, is alleen een voorbereiding op je beroep niet voldoende. Bij Loopbaanoriëntatie en -begeleiding leer je om je te oriënteren op je toekomstige beroep en op het vinden van een baan. Burgerschap gaat in op deelname aan de maatschappij. Bij Loopbaanoriëntatie en -begeleiding gaat het om jouw persoonlijke ontplooiing.
LB en LB+
Iedere opleiding heeft aparte prestatiedossiers met als titels LB en LB+ (loopbaan en burgerschap). Het LB-prestatiedossier bevat de verplichte loopbaan- en burgerschapscompetenties. In het LB+- prestatiedossier wordt aangegeven welke prestaties extra kunnen worden gedaan.
Prestaties die onder LB+ vallen zijn sociaal maatschappelijk van aard. Je kan denken aan onder andere deelname aan de studentenraad, deelname aan open dagen, het organiseren van evenementen, deelname aan (vak)beurzen, helpen bij de sportclub of andere vereniging enzovoort. Deze prestaties moet je wel eerst overleggen met de mentor of docent.
Doe je naast LB ook LB+ dan moeten beide prestatiedossiers voldoende worden afgesloten om te kunnen diplomeren.
Skills vakwedstrijden en excellentie in het buitenland
Voor bepaalde opleidingen doet Aeres MBO Barneveld mee aan Skills Heroes of vakwedstrijden uit de sector. Dit zijn studentenwedstrijden met andere mbo-scholen. Ben je tijdens je opleiding al heel goed in je vakgebied, dan kun je gevraagd worden mee te doen aan een vakwedstrijd of aan de selectiewedstrijden daarvóór.
Ben je een excellente student en wil je een BPV- periode op een bedrijf buiten Europa doorbrengen, dan is daar beperkt een financiële bijdrage voor beschikbaar. Vraag je mentor of je BPV-coördinator wat je hiervoor moet doen. Uiteraard kun je ook zonder deze financiële ondersteuning je BPV-periode buiten Europa doorbrengen.
Loopbaanoriëntatie- en begeleiding
Bij LOB werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Het gaat hierbij om deze competenties:
- Kwaliteitenreflectie: wie ben ik, wat kan ik?
- Motievenreflectie: wat wil ik, wat drijft mij?
- Werkexploratie: welk soort werk past bij mij?
- Loopbaansturing: wat wil ik worden?
- Netwerken: wie kan mij daarbij helpen?
Burgerschap
De thema’s die bij Burgerschap horen zijn vastgelegd in vier dimensies:
- De politiek-juridische dimensie;
- De economische dimensie;
- De maatschappelijk-sociale dimensie en
- De dimensie vitaal burgerschap.
Daarnaast werk je ook aan kritische denkvaardigheden. Door middel van opdrachten moet je aantonen dat je je ontwikkelt tot een burger die in deze maatschappij kan functioneren. Voor het diploma moet je hebben voldaan aan de eisen voor de burgerschapsdimensies.
Informatie over de eisen die jouw opleiding stelt aan dit onderdeel kun je opvragen bij je mentor/ coach/ loopbaanbegeleider.
Voor LOB en burgerschap geldt een inspanningsverplichting, geen examenverplichting. Je neemt deel aan opdrachten, activiteiten en projecten. Als je voldaan hebt aan de inspanningsverplichting en de kwaliteitseisen van de opleiding wordt de eindbeoordeling toegevoegd aan het diplomadossier.
Meer informatie is te vinden in de OER artikel 10.
Studentenraad
In ons streven naar een goed en fijn leerklimaat denken studenten mee. Deze inspraak gebeurt in een studentenraad. De studentenraad, meestal vier tot acht studenten, vertegenwoordigt de studenten naar de directie (het managementteam op school). Zij luisteren naar geluiden op school, geluiden over aanpak, onderwijs, organisatie en andere zaken, maar je kunt hen ook informeren over zaken die jou opvallen. Bijvoorbeeld via de brievenbus naast het prikbord op het leerplein of via mail: studentenraad.barneveld@aeres.nl.
De studentenraad komt regelmatig bijeen. De vergaderingen zijn te zien in de jaarplanning. Wil jij ook meedenken in de studentenraad? Neem dan contact op met het studentenraadslid van jouw opleiding of je teamleider.
Voor heel Aeres MBO praat de centrale deelnemersraad mee met de Aeres-directie. De studenten in deze raad vertegenwoordigen de mbostudenten op alle scholen van Aeres MBO. De leden van de centrale deelnemersraad worden benoemd voor twee jaar. Ook vanuit Aeres MBO Barneveld kan een vertegenwoordiger in de centrale deelnemersraad zitting nemen.
Promotieteam en evenementencommissie
Evenementencommissie
De evenementencommissie bestaat uit een aantal enthousiaste studenten en wordt begeleid door een docent. Deze commissie organiseert ieder blok een schoolfeest. Daarnaast zijn er activiteiten rond Sinterklaas en Valentijnsdag (stuur een roos aan je geheime liefde of je favoriete docent!) Ben jij creatief en vind je het leuk om activiteiten (mee) te organiseren? En vind je het verder geen probleem om na een schoolfeest als laatste weg te gaan? Meld je dan aan bij de evenementencommissie. Dat kan via je mentor.
Promotie
Het promotieteam bestaat uit een selectie van studenten die meewerken aan open dagen, grote evenementen en studiebeurzen. Zij zijn het visitekaartje van de school. Hun werkzaamheden variëren van het verzorgen van rondleidingen, optreden als gastheer/ gastvrouw bij evenementen, registreren van bezoekers bij open dagen en overige promotiewerkzaamheden. Hier staat een vergoeding tegenover. Wil je in aanmerking komen voor het promotieteam, solliciteer dan bij de heer Nuis, via h.a.nuis@aeres.nl. Op het gebied van promotie is de school sowieso heel actief. Onder meer via sociale media. Filmen op school en vloggen, plaatsen en verspreiden van korte filmpjes van schoolactiviteiten zoals excursies, uitwisselingen, Green Barneyweek (geen lessen!) is toegestaan, mits de inhoud niet kwetsend of storend is (zie ook gedragsprotocol bij de door jou ondertekende onderwijsovereenkomst). Ga je echt filmen met professionele camera’s in en rond de school, dan heb je toestemming nodig van Marketing & Communicatie. Vloggen over school juichen we toe, maar wel alleen als het in overleg gebeurt. Neem daarvoor dan contact op met neem dan contact op met afdeling Marketing & Communicatie (marketing.barneveld@aeres.nl).
Privacy
Gedurende het schooljaar kunnen er foto’s gemaakt worden van jou tijdens schoolactiviteiten. We gaan zorgvuldig met alle informatie om. Mocht je bezwaar hebben tegen publicatie van een foto waar jij op staat afgebeeld, neem dan contact op met afdeling Marketing & Communicatie (marketing.barneveld@aeres.nl).