Begeleiding
De begeleiding op school is erop gericht de studenten op een goede manier de schoolloopbaan te laten doorlopen. Het mbo-team helpt je daarbij. Dat zijn bijvoorbeeld mentoren, opleidingscoördinatoren en de decaan.
Passend onderwijs
Iedere student binnen Aeres MBO heeft recht op minimale ondersteuning, deze ondersteuning noemen wij basisondersteuning. De basisondersteuning staat beschreven in het basisondersteuningsprofiel dat te vinden is op onze website. Soms is de basisondersteuning niet voldoende, bijvoorbeeld als je een aanvullende ondersteuningsbehoefte hebt. In de intake kijken we samen met jou of en welke aanvullende ondersteuning nodig is en of we in staat zijn om deze te bieden. Ook kan in de loop van de opleiding blijken dat je aanvullende ondersteuning nodig hebt. Afspraken over aanvullende ondersteuning worden vastgelegd in een bijlage van het inschrijfbesluit voor aanvullende ondersteuning. Als er aanpassingen nodig zijn in toetsen en examens kun je daarvoor een aanvraag doen bij de lokale examenorganisatie (LEO).
STIPE- en schoolmaatschappelijk werk
Wat doet STIPE?
De hulpverleners van STIPE helpen je om je even een zetje in de rug te geven. We bekijken samen met jou wat er aan de hand is en hoe jij dat het beste kan oplossen, hierbij kan je van ons de juiste begeleiding verwachten. Dit doen we namelijk aan de hand van een behandelplan dat jij samen met ons gaat maken.
Waarom zou ik naar STIPE gaan?
Je zit op school om je diploma te halen. Maar soms gebeuren er dingen in je leven waardoor je op school niet verder kunt. Wat je dan vaak ziet is dat je slechte resultaten haalt, je voelt je ongelukkig op school of overweegt zelfs om met de opleiding te stoppen. Praten met vrienden of familie gaat niet of helpt niet. Kom je er gewoon niet uit? Dan staan wij vanuit STIPE voor je klaar. We zijn er om je weer op weg te helpen.
Coach
Tijdens je opleiding heb je een vaste coach. Dat is je studiebegeleider voor school en stage. Hij of zij is in alle gevallen het eerste aanspreekpunt voor jou, voor je ouders en voor je stagebegeleider. Als een docent even niet te bereiken is, vraag je aan de administratie of de docent jou terug wil bellen.
Vertrouwenspersoon
Geestelijke of lichamelijke mishandeling, treiterijen en intimidatie zijn enkele vormen van machtsmisbruik. Machtsmisbruik, maar ook discriminatie, komt ook in het onderwijs voor. Bijvoorbeeld tussen studenten en personeel of tussen studenten onderling. Aeres MBO wil daar iets tegen doen. Daarom is er een klachtenregeling. Bovendien heeft elke locatie tenminste één vertrouwenspersoon voor de studenten. In de Klachtenregeling wordt geregeld hoe en wanneer een student een klacht kan indienen. Ook wordt daarin geregeld hoe een klacht dient te worden afgehandeld. Informatie over de klachtenregeling is te verkrijgen bij de vertrouwenspersoon.
De vertrouwenspersoon heeft verder tot taak:
- om bij een klacht voor de eerst de opvang van de student te zorgen;
- de student te begeleiden en te adviseren m.b.t. de klacht;
- nazorg te plegen.
Informatie voor ouder/verzorger
Kort na de start van het schooljaar is er voor ouders/verzorgers van nieuwe studenten een kennismakingsavond over school. Voor tussentijdse vragen of opmerkingen is voor ouders/verzorgers de studieloopbaanbegeleider het eerste aanspreekpunt. Zij kunnen zelf contact opnemen. Indien nodig zal de studieloopbaanbegeleider contact opnemen met je ouders/verzorgers. Ben je meerderjarig, dan vragen we eerst toestemming indien ons contact met je ouders/verzorgers nodig lijkt.
Studentenraad
Iedere mentorgroep levert een student voor de studentenraad, deze vergadert enkele keren per jaar. De studenten leveren bij toerbeurt zelf de secretaris. De teamleider en directeur zitten bij de vergaderingen als adviseur van de school. De leden brengen vergaderpunten in en koppelen terug naar hun eigen mentorgroep.