Opbouw van de opleiding
De inhoud van de opleidingen is vastgelegd in de kwalificatie-structuur. In overleg met het bedrijfsleven is gekeken wat je voor een beroep of een goede plek op de arbeidsmarkt moet leren.
Kwalificatiedossier
Kwalificatiedossiers, waarin dit voor bepaalde opleidingen is beschreven, worden regelmatig herzien omdat beroepen veranderen. Een tuinder, hovenier, paraveterinair of groenstylist werkt nu anders dan tien of twintig jaar geleden. Er zijn ook nieuwe beroepen gekomen. In de zogenaamde herziene kwalificatiestructuur (HKS) staat sinds 1 september 2016 de inhoud van de opleidingen beschreven zoals die dit schooljaar worden verzorgd. Opleidingen die zijn gestart voor 1 augustus 2016 zijn gebaseerd op de beroepsgerichte kwalificatiestructuur (BKS).
Meer informatie over kwalificatiedossiers vind je op de website van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) waar deze dossiers worden opgesteld. De kwalificatiedossiers beschrijven het kwalificerend deel van de opleiding. Binnen een kwalificatiedossier kunnen meerdere kwalificaties zijn opgenomen. Het kwalificatiedossier bestaat uit een basisdeel en een profieldeel. Het basisdeel beschrijft wat voor alle kwalificaties binnen het dossier van belang is. Het profieldeel beschrijft wat van belang is voor de kwalificatie waar de door jou gekozen opleiding op is gebaseerd. Daarnaast bestaat je opleiding ook uit keuzedelen (wat je zelf nog graag wilt leren). Voor die keuzedelen heeft de school per opleiding een aantal mogelijkheden voorgelegd. Die kun je vinden in de beschrijving van de opleidingen.
Er is een overzicht van alle keuzedelen die Aeres MBO aanbiedt te downloaden op
Opbouw prestatiedossier en examen
Tijdens je mbo-opleiding ontwikkel je kennis, vaardigheden en competenties die nodig zijn om je diploma te halen. Dit schema geeft de route voor je diplomering in het kort weer.
Keuzedelen
Een deel van de opleiding bestaat uit verplichte keuzedelen. Keuzedelen zijn verbredend of verdiepend. Je kunt een bepaald keuzedeel kiezen, omdat je daarmee makkelijker kunt doorstromen naar een volgende opleiding. Of omdat je dat keuzedeel interessant vindt. Sommige keuzedelen worden uitgevoerd tijdens de BPV. Je volgt ongeveer één keuzedeel per jaar. Dit hangt af van de duur van de opleiding en het aantal uren wat er voor een keuzedeel staat. De resultaten van je keuzedeel of keuzedelen tellen mee voor het behalen van je diploma.
Kijk voor meer informatie over keuzedelen op www.aeresmbo.nl/studeren-aan-het-mbo/keuzedelen
It's Learning
It's Learning is de digitale leeromgeving die de school gebruikt. Hier vind je alles over de jaarplanning en de lessen die je krijgt. Naast de schoolmail is ook It's Learning een heel belangrijk communicatiemiddel. Er is een app voor die je op je telefoon kunt zetten. Aan het begin van het schooljaar zal je worden uitgelegd hoe It's Learning werkt.
Vaste vakken
Onderdeel van je opleiding zijn Nederlands, rekenen, burgerschap, loopbaanoriëntatie- en begeleiding en voor niveau 4 ook Engels. Hiervoor zijn landelijke eisen vastgelegd in wet- en regelgeving, die gelden voor meerdere opleidingen.
Loopbaan en burgerschap
Om goed in onze samenleving mee te kunnen doen, is alleen een voorbereiding op je beroep niet voldoende. Bij loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) onderzoek je je toekomstige beroep en bekijk je hoe je een baan kunt vinden. Burgerschap gaat in op deelname aan de maatschappij.
Loopbaanoriëntatie- en begeleiding
Bij LOB werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Het gaat hierbij om deze competenties:
- Kwaliteitenreflectie: wie ben ik, wat kan ik?
- Motievenreflectie: wat wil ik, wat drijft mij?
- Werkexploratie: welk soort werk past bij mij?
- Loopbaansturing: wat wil ik worden?
- Netwerken: wie kan mij daarbij helpen?
- Werkexploratie: welk soort werk past bij mij?
- Netwerken: wie kan mij daarbij helpen?
Burgerschap
De thema’s die bij burgerschap horen zijn vastgelegd in vier dimensies:
- politiek-juridisch
- economisch
- maatschappelijk-sociaal
- vitaal burgerschap
Daarnaast leer je kritisch denken. Tijdens opdrachten laat je zien dat je je ontwikkelt tot een burger die in deze maatschappij kan functioneren. Voor het diploma moet je voldoen aan de eisen voor de burgerschapsdimensies. Informatie over de eisen rond dit onderdeel kun je opvragen bij je mentor, coach of (studie)loopbaanbegeleider. Voor LOB en burgerschap geldt een inspanningsverplichting, geen examenverplichting. Je neemt deel aan opdrachten, activiteiten en projecten. Heb je voldaan aan de inspanningsverplichting en de kwaliteitseisen van de opleiding? Dan voegen we de eindbeoordeling toe aan je diplomadossier.