Opleidingsinformatie BBL
Dit gedeelte gaat specifiek over de BBL-opleiding. De BBL is voor volwassenen die na een opleiding of loopbaan hebben besloten in de biologische of biodynamische land- en tuinbouw hun toekomst te zoeken.
Stichting Warmonderhof
Aeres Warmonderhof werkt intensief samen met Stichting Warmonderhof. Deze stichting heeft woonruimte voor studenten. Voor deeltijdstudenten verzorgt stichting Warmonderhof de catering. Daarnaast heeft Stichting Warmonderhof een gemengd bedrijf met akkerbouw en veeteelt en een tuinderij waar veel BOL- studenten in leerjaar 1 en leerjaar 3 stage lopen.
De bedrijven van de stichting zijn niet beschikbaar als stageplek voor BBL-studenten. Tijdens de lessen worden de bedrijven wel gebruikt om praktische zaken te bekijken en bespreken.
Naast de bedrijven van de stichting werken we voor de BOL samen met biologische en bd-bedrijven in de omgeving, voor de BBL met bedrijven door het hele land.
Opbouw in de jaren
- De studenten van niveau 2 en 3 hebben samen les. Ook de keuzedelen zijn in alle klassen te kiezen.
- Jaar 1: Een breed scala aan land- en tuinbouwvakken. Kennismaking met de antroposofische visie en de vertaling daarin naar biologisch-dynamische landbouw. Voor de meeste studenten ook een kennismaking met het praktische werk op de boerderij of tuinderij. Persoonlijke ontwikkeling richt zich op “Wat is mijn visie?”
- Jaar 2: Voortzetting van land- en tuinbouwkennis. Daarnaast gaat het richting organiseren van een bedrijf en de economie daarvan. Persoonlijke ontwikkeling richt zich op “Wat wil ik doen en hoe bereik ik dat?”
Vakken
- Theorievakken zijn dienend voor wat in de praktijk nodig is en zijn aanvullend aan wat er op de bedrijven wordt geleerd.
- Er moet examen worden gedaan in Nederlands en rekenen, maar daar worden geen lessen voor gegeven.
- Loopbaan en burgerschap is geïntegreerd in een aantal vakken, de Avondklas en in de mentoruren. Informeel, maar van minstens zoveel waarde zijn de maaltijden waarin deze thema’s alle ruimte krijgen.
- Mentoruren: elke klas heeft een eigen mentor. De mentoruren kunnen klassikaal worden benut maar ook met individuele gesprekken over de voortgang van de student en over toekomstperspectief.
Excursies
In elk lesjaar zijn rond mei/juni excursiedagen gepland waarin bedrijven worden bezocht. Tussendoor wordt nog wel eens een korte vakexcursie in de regio gedaan.
Vakantie
Voor een overzicht van de vakanties verwijzen we naar het jaarrooster dat op de website staat.
Toekomstperspectief
Mogelijkheden na de opleiding zijn: - ondernemer of medewerker op een land- of tuinbouwbedrijf - medewerker bij ondersteunende bedrijven en in de handel - medewerker/ondernemer in agrarische bedrijven met zorgfunctie.
Lestijden
Er wordt les gegeven in lessen van anderhalf uur. De lessen zijn van 10.30-12.00, 13.00-14.30, 15.00-16.30 en 18.00-19.30 uur.
Melding ziekte of afwezigheid
Wanneer je niet aanwezig kunt zijn, meld je dat met opgave van reden bij de studentenadministratie (w.lange@aeres.nl of 088 0205130).
Rooster
Onze lesperiodes worden van vakantie tot vakantie geroosterd. Je kunt je rooster inzien via de Eduarte-app. Hierover word je op school geïnformeerd.
Praktijkovereenkomst en stagewijzigingen
Een stage telt alleen wanneer er een Praktijk Overeenkomst (POK) is opgemaakt. Een BBL-student moet dus gedurende de hele opleiding een geldige POK hebben omdat de praktijk een belangrijk deel van het onderwijs is. Zonder geldige POK ontvang je geen diploma. Voordat je bij een nieuw stagebedrijf start moet je een praktijkovereenkomst aanvragen. Dit kan via het aanvraagformulier op de website. Wanneer je een stageafspraak maakt of van stageadres verandert, moet de studentenadministratie (Willeke de Lange) dit bijtijds weten. Willeke controleert of het bedrijf waar je heen wil de juiste erkenning als leerbedrijf heeft; bij de meeste bedrijven is dat wel het geval, maar soms komen er nieuwe bij. Is er geen erkenning, dan moet de boer of tuinder die zelf aanvragen. Wanneer er wel een SBB-erkenning is, maar deze niet van toepassing is op onze opleiding, vraagt Willeke een aanvulling op de erkenning aan. Met terugwerkende kracht een POK in laten gaan is niet mogelijk.
ItsLearning
Docenten zetten lesmateriaal, groepsafspraken, planningen e.d. in ItsLearning. Inlogcodes ontvang je aan het begin van het schooljaar.
Hoe kom je bij het lesmateriaal:
- Ga naar: https://aeres.itslearning.com/
- Inloggen met je inlognaam en code van school (dit zijn ook de inloggegevens van je webmail)
- Vakken
- BBL vakken jaar 1 of BBL vakken jaar 2
- Bronnen
- Docent