Schoolregels
We vinden het belangrijk dat jij je op school prettig voelt. Binnen de school hebben we een aantal huisregels en afspraken waar iedereen zich aan houdt. Zo weet je wat er op school kan en mag.
Protocol mobiele telefoons, koptelefoons, oortjes, capuchons
In verbinding
Wij zijn een school die werkt vanuit een antroposofische inspiratie waarbij de ontmoeting centraal staat.
Wij zijn van mening dat het mobiele telefoongebruik en andere elektronica zoals oortjes en koptelefoons, het sociale contact belemmert. Het gebruik ervan geeft afleiding, de concentratie wordt er door beïnvloed en het staat sociale vaardigheden in de weg. Daarnaast kan het een gevoel van onveiligheid in de klas opleveren, niemand wil dat er ongevraagd foto’s en filmpjes gemaakt worden.
Regels waaraan we ons houden
- Op school worden mobiele telefoons uitgeschakeld en door de studenten zelf bewaard.
- De telefoon is tijdens de les niet zichtbaar, tenzij uitdrukkelijke instructie van de docent. Wordt de telefoon toch gebruikt dan wordt deze ingenomen door de docent. Aan het einde van de les kan je de telefoon weer terugkrijgen.
- De student is zelf verantwoordelijk voor zijn mobieltje. Bij verlies of beschadiging neemt de school geen enkele verantwoording.
- Het maken van foto’s en filmpjes van andere studenten en ook docenten op bv. excursies is alleen toegestaan met toestemming en medeweten van betreffende personen. Ook het plaatsen van deze foto’s en filmpjes op bv. Facebook , Instagram, WhatsApp en andere sociale media mag uitsluitend met toestemming van de betreffende personen.
- Bij binnenkomst doe je je oortjes uit en zet je je koptelefoon en capuchon af.
We hopen dat dit protocol zal bijdragen aan een prettige en veilige sfeer in de school.
Eten en drinken
In de lokalen en in de computerruimte mag niet worden gegeten of gedronken; water meenemen mag wel.
Kleding
Het dragen van aanstootgevende kleding is verboden. De medewerkersvergadering stelt vast wat aanstootgevend is.
Blote voeten zijn in de praktijk en in het schoolgebouw niet toegestaan.
Gebruik beeldmateriaal van studenten en docenten
Regelmatig worden er foto’s en films gemaakt van studenten van Warmonderhof. De foto’s hebben een relatie met het wonen, werken en leren op Warmonderhof. Warmonderhof gebruikt dit beeldmateriaal voor promotionele doeleinden. Voorwaarde voor gebruik is dat mensen in representatieve normale dagelijkse activiteiten of werkzaamheden te zien zijn en dat zij weten dat de opnames gemaakt worden.
Bij de start van je opleiding vragen we je om een verklaring (via WIS Communicator) in te vullen waarin je aangeeft of je akkoord gaat met gebruik van beeldmateriaal.
Het spreekt voor zich dat er zonder toestemming geen opnamen van collega’s, studenten of docenten mogen worden gemaakt of op sociale media mogen worden geplaatst.
Roken, alcohol, drugs
- Wij zijn een rookvrije school. In het schoolgebouw, in alle Hofzaalruimtes, op het plein, in het kaslokaal en stallokaal is een totaal rookverbod. Tijdens geen enkele schoolactiviteit mag worden gerookt, dus dit geldt voor lessen, praktijken, weekopeningen, excursies et cetera.
- Het is aan studenten onder de 18 jaar niet toegestaan om alcohol te gebruiken. Ben je boven de 18? Bewaak bij consumptie van alcohol je eigen grens en die van anderen!
- Voor alcoholische dranken geldt: consumptie mag niet onder schooltijd/praktijktijd. Voor 17.00 uur dus ook niet op de erven van de bedrijven. De woonderij heeft een eigen reglement waarin drankmisbruik kan leiden tot verwijdering.
- Drugs zijn gedurende de hele opleiding niet toegestaan in leren, werken én wonen. Voor deze en alle andere verslavingen die de persoonlijkheid ontwrichten, tekent een dagschoolstudent aan het begin van de opleiding een verklaring voor alle schooljaren.
- Tijdens excursies ben je te gast op een bedrijf; daar hoort bij dat je niet rookt en eet tijdens de inleiding of rondleiding en geen alcoholhoudende dranken gebruikt. Bij meerdaagse excursies is het meenemen en gebruiken van alcoholhoudende dranken alleen toegestaan in overleg met de begeleidende medewerker. Voor langere excursies geldt als richtlijn: geen alcoholische drank voor 18.00 uur; daarna alleen in overleg met de schoolbegeleider. Geen sterke drank.
Plagiaat
Ons beleid is als volgt: werkstukken en opdrachten dien je zelf te maken en we verwachten daarin authenticiteit. Informatieverwerking houdt in dat veel gebruik wordt gemaakt van materiaal van anderen, daar is niets mis mee Sterker nog, het is de bedoeling om te benutten wat al bestaat, maar bronvermelding is dan noodzakelijk.
Indien plagiaat wordt aangetoond heeft de docent de mogelijkheid dat in het cijfer mee te wegen of het werkstuk niet-beoordeelbaar te verklaren.
Boekenlijst
De boekenlijst bevat informatie over benodigde boeken en materialen voor de vakken. De lijst wordt voor aanvang van de opleiding toegestuurd. We proberen de lijst kort te houden en de aanschaf van boeken te beperken tot wat in onze ogen echt zinvol is. Omdat er voor de biologische sector geen lesboeken bestaan werken we veel met readers en losse artikelen.
Laptop
Je moet voor de lessen en het huiswerk een laptop hebben. Tablet is niet toegestaan. Ook geen chromebook, de ervaring is dat die niet goed op excelbestanden aansluiten.
Regels voor toetsen en examens
- Kom altijd op tijd bij een toets of examen.
- Voorafgaand aan de centrale examens Nederlands, Engels en rekenen moet je je legitimeren met een geldig bewijs (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). Daarvoor moet je tien minuten eerder aanwezig zijn.
- Kom je te laat bij een centraal examen, dan bepaalt de toetsleider of je aan het einde langer door mag gaan. Kom je meer dan 30 minuten te laat, dan mag je niet meer starten met het examen.
- Bij ziekte meld je je van tevoren af.
- Ziek zijn bij een examen betekent dat in overleg een nieuwe afspraak wordt gemaakt, mits de ziekmelding bekend is voorafgaand aan de start van het examen.
- Tijdens toetsen en examens mag je mobiel niet zichtbaar en hoorbaar aanwezig zijn. Ook je eigen laptop mag niet gebruikt worden.
- Bij de examens lezen en luisteren (taal) heb je een koptelefoon of oortjes nodig. Hiervoor zorg je zelf.
- Bij het examen rekenen wordt de digitale rekenmachine gebruikt die in het examen is opgenomen. Een eigen rekenmachine, mobiele telefoon of tablet is niet toegestaan.
- Tijdens het examen volg je de aanwijzingen op van de toetsleider of surveillant.
- Fraude (spieken, voorzeggen, apparatuur waarbij je verbinding maakt met het internet enz.), in welke vorm dan ook wordt gemeld aan de lokale examenorganisatie. Het is mogelijk dat je dan uitgesloten wordt van verdere deelname aan examens.
- Resultaten van toetsen en instellingsexamens worden binnen 20 werkdagen na het examen gepubliceerd en/of aan de deelnemers meegedeeld. De uitslagen van de centrale avo-examens komen over het algemeen tussen 1 en 4 weken.
Herkansingen
Het examen wordt verdeeld in examens van de beroepsgerichte vakken, de keuzedelen en de algemeen vormende vakken (Nederlands, Engels en rekenen). Voor elk examenonderdeel is er een herkansing.
Diplomering
Wanneer je alle examenonderdelen met succes hebt afgerond en aan de gestelde eisen voldoet, zal de centrale examenorganisatie officieel vaststellen dat je geslaagd bent. De datum van de diploma-uitreiking staat in het jaarrooster.
Klachten
Heb je een klacht over je examen dan meld je die bij de teamleider. Kom je niet tot overeenstemming, neem dan contact op met de locatiedirecteur.
Wordt de klacht niet opgelost dan kun je een officiële klacht indienen en die procedure staat beschreven in de Regeling beroep examinering van Aeres Groep die je kunt vinden op de website van Aeres.
Onderwijs- en examenregeling (OER) en Reglement bezwaar en beroep examinering
De scholen van Aeres Groep hanteren een onderwijs- en examenregeling (OER), die te vinden is op de website van Aeres. Ga naar Aeres – Mbo – Officiële documenten – Statuten en reglementen. Deze bevat de volgende zaken die voor jou van belang kunnen zijn:
- Algemene regels voor toetsing en examinering en toelichting daarop;
- Je rechten als student op goed onderwijs, maar ook je plichten;
- De klachtenregeling ten aanzien van besluiten die zijn genomen door de docentenvergadering over toetsing of strafmaatregelen, begeleiding, schoolorganisatie, seksuele intimidatie, discriminerend gedrag, agressie, geweld en pestgedrag;
- Hoe je bezwaar kunt maken of in beroep kunt gaan als je klacht is afgewezen (kijk op de website van Aeres in het Reglement van bezwaar en beroep examinering);
- De lokale examenorganisatie (Leo) is op de locatie Dronten verantwoordelijk voor de toetsing, examinering en diplomering. De Leo bestaat o.a. uit de teamleider, de examencoördinator en een vertegenwoordiger van het bedrijfsleven.
- Als dyslexie of een (tijdelijke) handicap maakt dat je niet kunt deelnemen aan toetsen of examens of BPV, dan moet je dat direct in het begin van het jaar aangeven. Voor dyslexie en dyscalculie geldt dat er een officiële verklaring moet zijn om een uitzonderingspositie te verkrijgen bij toetsing.
Aeres Warmonderhof heeft de volgende aanvullende regels:
- Om toegelaten te worden tot een beroepsproeve dient voldaan te zijn aan het prestatiedossier en moet de BPV met een voldoende afgesloten zijn. Is hieraan voldaan, dan kan de proeve gedaan worden op het moment dat deze wordt aangeboden. De tijdstippen hiervan staan in het jaarrooster. Voor Nederlands, rekenen en Engels worden nadere mededelingen gedaan.
- Alle andere regelzaken die in alle Aeres-locaties gelden rondom examens staan op de website in het Handboek examinering.
- Zodra je 18 jaar bent, gaat alle communicatie over je studievoortgang via jou. Je wordt dan geacht zelf je ouder(s), verzorger(s) op de hoogte te stellen, want formeel mag de school geen informatie verstrekken aan derden. Alleen wanneer je ons toestemming geeft communiceren we ook met ouders of verzorgers. Wanneer ouders zelf contact opnemen vragen we je eerst om toestemming voordat we het gesprek verder voeren.