Voltijdopleiding BOL
Wonen, werken, leren
Aeres MBO Dronten Warmonderhof valt als opleiding voor biologisch-dynamische land- en tuinbouw onder verantwoordelijkheid van Aeres, een organisatie van (v)mbo en HBO opleidingen in de groene sector. Aeres zorgt voor het ‘leren’ en verstrekt de diploma’s. Aeres MBO Dronten Warmonderhof werkt intensief samen met Stichting Warmonderhof. Deze stichting heeft woonruimte voor studenten en is daarmee vergelijkbaar met een stichting studentenhuisvesting die in veel studentensteden bestaat.
Daarnaast heeft Stichting Warmonderhof een boerderij en tuinderij waar veel studenten in leerjaar 1 en leerjaar 3 praktijk lopen. De bedrijven van de stichting zijn:
- Gemengd bedrijf, veehouderij en akkerbouw
- Tuinbouw
Naast de bedrijven van de stichting werken we samen met bedrijven in de omgeving.
Fruitteelt:
- Boomgaard Twisk Organic, fruitteelt
Veehouderij:
- Weidestal, het veehouderijbedrijf van Aeres Farms
Gemengde bedrijven:
- Mts van Nieuwenhuyzen, akkerbouw en vleesschapen
- GAOS, akkerbouw en vleesrunderen
Mens worden aan de landbouw en de landbouw vermenselijken
Aeres MBO Dronten Warmonderhof baseert haar geïntegreerde concept van leren, wonen, werken op de antroposofische visie van Rudolf Steiner. Studenten die deze opleiding gekozen hebben, staan open voor verkenning van deze visie en kiezen bewust voor het geïntegreerde concept. Studenten die liever niet binnen zo’n geïntegreerd concept studeren, adviseren we zich ook elders te oriënteren. Binnen Aeres MBO bieden we mogelijkheden voor reguliere opleidingen teelt of melkvee. In Dronten hebben we de deeltijdopleiding (BBL) biodynamische landbouw.
De Woonderij
Noot: het wonen valt niet onder verantwoordelijkheid van Aeres Warmonderhof, maar onder die van Stichting Warmonderhof. In deze studiegids nemen we slechts beperkte informatie op over het wonen, uitgebreide informatie ontvang je van de beheerder van de Woonderij.
Zelfstandig wonen en wonen in een groep
Het samenwoonmodel van Stichting Warmonderhof is dat van een studentenhuis in een studentenstad. Met vier, vijf, zeven of acht personen vormt elk huis een zelfstandige eenheid met een eigen cultuur en een eigen sfeer. Taken en verantwoordelijkheden worden in overleg toebedeeld. Stichting Warmonderhof heeft een beperkte beheerdersrol.
Als Woonderijbewoner ben je zelf verantwoordelijk voor je woonsituatie. Stichting Warmonderhof schept de voorwaarden en houdt een oogje in het zeil. Waar de eigen verantwoordelijkheid tekort schiet, wordt corrigerend opgetreden, bijvoorbeeld ten aanzien van omgang met materiaal, hygiëne, schoonmaak en gedrag.
Gemeenschappelijke activiteiten
Schoolbijeenkomst
Iedere maandagmorgen om 10.00 uur is er gezamenlijk koffiedrinken in of voor de Hofzaal. De eerstejaars studenten richten de Hofzaal in. Om 10.30 uur start een medeweker met de weekopening die bestaat uit de weekspreuk en een kort verhaal over iets wat haar of hem inspireert. Dan volgt informatie uit de bedrijven en de school. Daarna worden eventueel wat grotere en vooraf aangemelde onderwerpen gepresenteerd. Er wordt afgerond met korte mededelingen uit de school, de bedrijven en de Woonderij/Hofzaal. In de bijeenkomst kan iedereen vragen stellen en datgene vertellen wat van belang is voor het leven op school. De studentenraad kan punten inbrengen ter bespreking in andere vergaderingen. Ook wordt er gezongen. De schoolbijeenkomst is hiermee het centrale punt om geïnformeerd te zijn over alles wat met de opleiding te maken heeft. Het is daarbij een onderdeel van je ontwikkeling in burgerschap. Van studenten wordt dus verwacht dat ze bij de schoolbijeenkomsten aanwezig zijn.
Mentoruur
Rond 11.15 uur, direct aansluitend aan de schoolbijeenkomst, vindt het mentoruur plaats. De studenten en mentor praten met elkaar over wat van belang is, zoals schoolzaken, jaarprogramma en excursies. Ook voert de mentor met studenten individuele en klassikale gesprekken over studievoortgang. Iedere klas heeft haar taken voor de gemeenschap, ook deze kunnen hier gestart en besproken worden. De mentor bewaakt de voortgang, maar de klas voert uit. Mentoruren zijn lesuren; ze zijn onderdeel van Loopbaan en burgerschap en dienen bijgewoond te worden.
Jaarfeesten
Het jaarverloop wordt op een boerenbedrijf sterk ervaren. Wat zich in de natuur afspeelt, wordt door de mens gevierd. We vieren per jaar enkele jaarfeesten om het ritme en de samenhang in de natuur te beleven. Per schooljaar wordt bekeken welke feesten we vieren en welke klassen een rol hebben.
Avondklas
Onder de naam Avondklas worden openbare, inspirerende avondbijeenkomsten georganiseerd voor studenten, medewerkers, boeren en burgers. Ze bieden inspiratie en uitwisseling op het gebied van biologische en biologisch-dynamisch landbouw, voeding, zorg, ondernemerschap en landeigendom en geld.
Elke avond staat op zichzelf en is kosteloos voor studenten. Sommige Avondklassen zijn verplicht voor bol-studenten.
Data en onderwerpen vind je in de agenda op de website: https://aereswarmonderhof.nl/actueel/avond Je kunt je daar ook aanmelden voor een nieuwsbrief: https://aereswarmonderhof.nl/actueel/nieuws#start-0