Beroepspraktijkvorming
Beroepspraktijkvorming (BPV) is kortweg: vorming in de praktijk van het beroep. Of, met wat meer woorden, vorming in alles wat er nodig is om in zo’n beroep te functioneren. In het mbo is BPV de wettelijke benaming voor stage. Deze BPV doe je vanzelfsprekend in een bedrijf waar je dit ook allemaal goed kunt leren.
BPV volg je op een erkend leerbedrijf. Dat wil zeggen dat vastgesteld is dat het bedrijf de mogelijkheden biedt voor een student op jouw niveau om kennis en vaardigheden op te doen die passen bij het beroep dat je wilt uitoefenen. Dit geldt voor zowel bedrijven in Nederland als in het buitenland. Er is ook een praktijkopleider aanwezig op het bedrijf die jou begeleidt.
De stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB, www.s-bb.nl) voert de erkenning en registratie van leerbedrijven uit. Alle actieve en erkende leerbedrijven staan vermeld op de website www.stagemarkt.nl.
Je zoekt zelf een geschikt leerbedrijf voor de BPV, passend bij jouw vakrichting en het niveau van de opleiding. Dit moet bij een erkend leerbedrijf zijn. Deze kun je vinden op www.stagemarkt.nl. Stem vooraf met je docent af dat je contact wilt zoeken met een leerbedrijf. Probeer per telefoon een kennismakingsafspraak te maken met het leerbedrijf. Neem naar de afspraak informatie over de opleiding mee om te laten zien wat je er leert. Van school krijg je ook opdrachten mee over wat je in de BPV op het bedrijf doet en leert. Samen met de praktijkopleider stel je de leerdoelen vast. En op school bespreken en beoordelen we de uitgevoerde opdrachten.
Hoe BPV werkt
In een BPV-periode heb je geen les, maar werk je op een erkend leerbedrijf. Doe je de BOL-opleiding, dan ben je in de BPV-periode op de aangewezen dagen op je leerbedrijf. Doe je de BBL-opleiding dan heb je aangepaste BPV dagen. In overleg met je werkgever kun je dit soms aanpassen. Om je diploma te halen is het noodzakelijk dat je je BPV succesvol afrondt. Het aantal BPV-uren verschilt per jaar.
Terugkomdag
Als je vijf dagen per week stage loopt, is er halverwege je BPV-periode een terugkomdag op school. De inhoud van deze dag bestaat vooral uit reflectievragen. Wat wil je uit je BPV-periode halen? Hoe gaat het? Wat heb je geleerd? Wat wil je veranderen? Daarnaast vult de school terugkomdagen in met gastsprekers, bedrijfsbezoeken, excursies en proef PvB’s. De opleidingscoördinator is verantwoordelijk voor de invulling van de terugkomdag.
Arbeidstijdenwet
Net als voor ‘gewone’ werknemers in een bedrijf is op BPV-studenten (stagiaires) de arbeidstijdenwet van toepassing. Maak met betrekking tot je arbeidstijden goede afspraken met je stagebedrijf en zet deze afspraken ook op papier. Hiervoor kun je het werkafsprakenformulier gebruiken.
Legimitatie
Volgens de Nederlandse wet moet iedereen boven de 14 jaar zich kunnen legitimeren. Dit is zeker van belang op je BPV-bedrijf. De arbeidsinspectie controleert regelmatig bedrijven op onder andere illegale arbeiders. Het is daarom voor jezelf en voor het bedrijf van belang dat je altijd een legitimatiebewijs bij je hebt.
BPV-bezoek
Tijdens je BPV-periode krijg je bezoek van de studiecoach. Daarnaast is er in ieder stageblok minimaal eenmaal telefonisch contact tussen de studiecoach en het BPV-bedrijf. De school kan alleen bedrijven bezoeken binnen een straal van 50 km. Als het stagebedrijf daarbuiten valt, vindt er geen bezoek plaats. In plaats daarvan neemt de studiecoach vaker telefonisch contact op.
BPV beroepshandelingen
Tijdens je beroepspraktijkvorming werk je aan werkprocessen en daaruit voortkomende vaardigheden, kennis en houding. Deze beroepshandelingen zijn vertaald naar bewijskaarten waarmee je je vorderingen kunt laten zien. Er zijn bewijskaarten voor de verschillende opleidingsniveaus. Naast de beroepshandelingen die je op je stagebedrijf moet realiseren, is je functioneren op het bedrijf even belangrijk. Het gaat hierbij om je houding, je motivatie en je omgang met anderen in het bedrijf. Dit persoonlijk functioneren wordt apart meegenomen in je BPV-eindbeoordeling.
BPV niet behaald
Als een BPV-periode onvoldoende wordt beoordeeld, vindt er overleg plaats tussen de student, het stagebedrijf en de studiecoach van school. In dit overleg worden afspraken gemaakt met welke actie(s) de BPV-periode alsnog behaald kan worden. Dit kan zijn:
- Verlenging van de BPV-periode, bij hetzelfde of ander bedrijf/instelling;
- Een aanvullende opdracht, bij hetzelfde of ander bedrijf/instelling;
- Een aanvullende opdracht buiten het BPV-bedrijf/instelling;
- Volledig overdoen van de BPV-periode, bij hetzelfde of ander bedrijf/instelling.
De keuze voor een actie is afhankelijk van de reden van de onvoldoende. De studiecoach overlegt de actie(s) in alle gevallen met de opleidingscoördinator, die de gemaakte afspraken moet goedkeuren. Het kan zijn dat de student hierdoor studievertraging oploopt en niet kan deelnemen aan de Proeve van Bekwaamheid (examen).
Afronding BPV
Tijdens de BPV-periode werken studenten aan prestaties en opdrachten. De BPV maakt ook onderdeel uit van het ontwikkeldossier. Voor een goed verloop van de BPV moeten studenten de volgende onderdelen afronden:
- Ondertekende POK inleveren
- Voldoende BPV-uren maken
- Voldoende beoordeling door het stagebedrijf
- Voldoende voor de BPV-opdrachten
BPV in het buitenland
Misschien heb je wel eens overwogen om een stage in het buitenland te lopen. Aeres MBO Ede heeft hiervoor een aantal voorwaarden opgesteld:
- Een stage in het buitenland kan alleen in het tweede schooljaar plaatsvinden;
- Je moet 18+ zijn;
- Je moet toestemming krijgen van je studiecoach;
- Je zoekt zelf een SBB erkend bedrijf in het buitenland;
- Als je gebruikmaakt van een subsidieregeling dan moet je voldoen aan de richtlijnen die Aeres hiervoor stelt.
Voor meer informatie kun je een afspraak maken met de BPV-coördinator op school.
Praktijkleren (BOL en BBL)
Praktijkleren is iets anders dan beroepspraktijkvorming of stage. Het zijn activiteiten die vaak niet op school zelf georganiseerd kunnen worden, bijvoorbeeld omdat je met bijzonder materieel aan het werk gaat. Of vakdocenten of ingehuurde instructeurs verzorgen deze (verplichte) trainingen. Mis je ze om een of andere reden, dan zorg je dat je ze inhaalt.
Onkostenvergoeding en stagevergoeding tijdens de BPV
Het leerbedrijf betaalt aan de student een onkostenvergoeding die ten minste alle kosten in euro’s omvat die een student moet maken van het bedrijf of van de wet om stage te kunnen lopen bij het bedrijf. Deze onkostenvergoeding is inclusief reiskosten als deze niet op een andere manier vergoed worden en een eventuele VOG. BBLstudenten hebben naast loon ook recht op een onkostenvergoeding. Een passende stagevergoeding wordt door werkgevers en werknemers geregeld in de CAO. Het kan zijn dat er in de CAO van jou bedrijfstak hier nog geen afspraken over zijn gemaakt. De school is hierin geen partij.
Stagediscriminatie
In de strijd tegen stagediscriminatie is het belangrijk een melding te maken. Melden heeft altijd zin. Een melding van discriminatie leidt helaas niet altijd tot een directe oplossing voor jou persoonlijk. Maar zolang gevallen van discriminatie worden gemeld, ontstaat er meer inzicht over hoe vaak en op welke manieren er wordt gediscrimineerd. Zo dragen we uiteindelijk samen bij aan een aanpak van discriminatie. Het melden van stagediscriminatie kan via de website www.aeresmbo.nl/over-aeres-mbo/regelingen-en-statuten
Verzekeringen
Hoe zit het met aansprakelijkheid voor schade tijdens stages? Wettelijk gezien is de werkgever aansprakelijk voor schade ontstaan op het werk. Dit principe geldt ook in geval van stage en beroepspraktijkvorming. Zowel voor schade ontstaan door het handelen van stagiaires, als voor schade opgelopen door stagiaires. Deze verantwoordelijkheid kent wel grenzen en vervalt mogelijk bij opzettelijk roekeloos of nalatig gedrag van stagiaires. Meer informatie vind je op www.aeres.nl/verantwoording/verzekeringen