Onze regels en reglementen
Ons onderwijs moet goed blijven. Daarom zijn er verschillende regels en reglementen. Die stellen we elk jaar opnieuw vast. In de reglementen staat hoe we ons onderwijs organiseren. Studenten, school, medewerkers en leerbedrijven hebben allemaal rechten en plichten. Ook die vind je in de reglementen.
Belangrijke reglementen
Als school hebben we verschillende regelingen, handboeken en protocollen. Dit zijn de belangrijkste:
- De Onderwijs- en Examenregeling (OER) De OER beschrijft de belangrijkste uitgangspunten van het onderwijs en de examens bij Aeres MBO. De onderwijs- en praktijkovereenkomst horen hier ook bij.
- Studentenstatuut mbo Het Studentenstatuut mbo beschrijft je rechten en plichten: wat mag je en wat moet je? Je vindt er bijvoorbeeld informatie over begeleiding en advies, toelating, aanwezigheid, klachten, privacy en inspraak.
- Protocol schorsing en verwijdering Het Protocol schorsing en verwijdering geldt als studenten zich onaanvaardbaar gedragen hebben. Voorbeelden zijn geweld, wapenbezit, drugs en het blijven overtreden van schoolregels.
- Handboek examinering De examinering en diplomering bij Aeres MBO voldoen aan de wet. De organisatie hiervan ligt vast in het Handboek examinering. Er staan bijvoorbeeld afspraken in over het maken en beoordelen van examens. Ook staan hierin de taken en verantwoordelijkheden van de mensen die bij de examens betrokken zijn.
- Handboek BPV De beroepspraktijkvorming (BPV), je stages, doe je bij een erkend leerbedrijf. Het Handboek BPV is een naslagwerk, met alle belangrijke algemene informatie over stages.
- Basisondersteuningsprofiel In het basisondersteuningsprofiel staat de minimale ondersteuning die de school je biedt.
- Medicijnprotocol Dit protocol beschrijft hoe we omgaan met zieke studenten, waaronder het geven van medicijnen.
Kijk voor meer informatie op www.aeresmbo.nl/over-aeres-mbo/regelingen-en-statuten of vraag ernaar bij je mentor, coach of (studie)loopbaanbegeleider.
Verzekeringen
Als Aeres hebben we vier verzekeringen afgesloten voor onze studenten:
- Een aansprakelijkheidsverzekering.
- Een stageverzekering.
- Een ongevallenverzekering.
- Een reisverzekering.
De verzekeringen zijn alleen geldig tijdens ingeroosterde schooltijden en stages waarvoor de school een praktijkovereenkomst getekend heeft. De verzekeringen zijn bijna altijd aanvullend. Schade wordt altijd eerst op je eigen verzekering of het leerbedrijf verhaald. Op de website van Aeres (www.aeres.nl/verantwoording/klachten-regelingen) vind je hier meer informatie over.
De verzekeringen zijn alleen geldig tijdens ingeroosterde schooltijden en stages waarvoor de school een praktijkovereenkomst getekend heeft. De verzekeringen zijn bijna altijd aanvullend. Schade wordt altijd eerst op je eigen verzekering of het leerbedrijf verhaald. Op de website van Aeres (www.aeres.nl/verantwoording/klachten-regelingen) vind je hier meer informatie over.
- Een stageverzekering.
De onderwijsovereenkomst (OOK)
Een onderwijsovereenkomst (OOK) sluit je af met ons als school. Dat is het bewijs dat je onderwijs van ons krijgt. Bij de start van de opleiding onderteken je het opleidingenblad. Dat is onderdeel van de onderwijsovereenkomst. Dat blad lever je voor 1 oktober van het schooljaar in. Ben je minderjarig? Dan ondertekent je wettelijk vertegenwoordiger, zoals een ouder. Wat staat er in de overeenkomst? In de onderwijsovereenkomst staat informatie over je opleiding. Bijvoorbeeld het niveau en de rechten en plichten van jou en de school. Ook kunnen er extra afspraken over de begeleiding en de keuzedelen in staan. De onderwijsovereenkomst geldt je hele opleiding. Verander je van opleiding? Dan krijg je een nieuwe onderwijsovereenkomst. Het onderwijsblad en keuzedelen Elke opleiding bevat één of meerdere keuzedelen. Heb je een keuzedeel gekozen? Dan krijg je een nieuw onderwijsblad met daarop je keuzedeel. Het nieuwste onderwijsblad en de algemene voorwaarden vormen samen de onderwijsovereenkomst. Controleer of het juiste keuzedeel op het onderwijsblad staat. Klopt het niet? Laat dat dan binnen tien werkdagen weten aan de administratie van je locatie.
Het onderwijsblad en keuzedelen
In de onderwijsovereenkomst staat informatie over je opleiding. Bijvoorbeeld het niveau en de rechten en plichten van jou en de school. Ook kunnen er extra afspraken over de begeleiding en de keuzedelen in staan. De onderwijsovereenkomst geldt je hele opleiding. Verander je van opleiding? Dan krijg je een nieuwe onderwijsovereenkomst.
De praktijkovereenkomst
Een praktijkovereenkomst (POK) sluit je af met je leerbedrijf en de school. Hierin staan afspraken die je maakt over je beroepspraktijkvorming (BPV). Let op: er staan geen afspraken in over zaken als vrije tijd, loon of vergoedingen. De POK sluit je af vóór je stage (bij de BOL) of dienstverband (bij de BBL). Van de POK zijn er drie versies: voor de BOL, voor de BBL en voor de derde leerweg (OVO). De school zorgt voor de officiële POK. Die krijg je in drievoud voor ondertekening (jij, school en leerbedrijf). Als jij en het leerbedrijf de POK hebben ondertekend, lever je die weer in bij de administratie. Dan ondertekenen wij de POK ook.
De arbeidsovereenkomst
Doe je een BBL-opleiding? Dan sluit je meestal naast de POK ook een arbeidsovereenkomst af met je leerbedrijf. Dat is een contract tussen jou en het bedrijf. Daarin staan afspraken over werktijden, loon en vrije dagen. Die sluiten aan bij de cao van het bedrijf. Sommige sectoren hebben een vrijwilligersovereenkomst. Dan krijg je geen loon, maar vaak wel een vergoeding. Zorg dat je altijd weet wat je rechten en plichten zijn rond het werk bij je leerbedrijf. Voor een BBL-opleiding raden we je aan een arbeidsovereenkomst (of vrijwilligersovereenkomst) van minimaal 24 uur per week te sluiten. Zo weet je zeker dat je genoeg BPV-uren maakt.
BPV binnen een keuzedeel
- Heb je een keuzedeel gekozen, dan krijg je een nieuw onderwijsblad met daarop dat keuzedeel.
- Wordt het keuzedeel in de BPV uitgevoerd? Dan krijg je ook een BPV-blad of een POK met daarop het keuzedeel. Hierop staan de gegevens van het leerbedrijf waar je het keuzedeel gaat volgen.
- Voer je het keuzedeel in de BPV uit bij hetzelfde leerbedrijf als waar je al BPV volgt voor je kwalificatie? Dan krijg je een BPV-blad met het keuzedeel. Het meest recente BPV-blad en de algemene voorwaarden vormen samen de praktijkovereenkomst.
- Als je het keuzedeel in de BPV gaat volgen bij een nieuw leerbedrijf, dan krijg je een nieuwe POK. Alle partijen moeten die ondertekenen voor akkoord.
- Als je naast het keuzedeel ook BPV voor je kwalificatie gaat volgen op hetzelfde leerbedrijf, staat dat op dezelfde POK.
Controleer de gegevens op het BPV-blad goed als ze zijn veranderd. Klopt er iets niet, laat dat dan binnen tien dagen weten aan de administratie van je school.
Het einde van de praktijkovereenkomst
Normaal gesproken duurt de BPV zo lang als is afgesproken in de praktijkovereenkomst (POK). Stopt het leerbedrijf eerder met de POK? Meld dit dan aan je mentor, coach, (studie)loopbaanbegeleider of de stagebegeleider vanuit school. Als je zelf van bedrijf wilt veranderen, praat dan eerst met je mentor en de BPV-begeleider.
Beëindigingsformulier invullen Volg je een BBL-opleiding, dan moet je ook rekening houden met de arbeids- of vrijwilligersovereenkomst die je met je huidige werkgever hebt gesloten. Wordt de BPV eerder beëindigd, dan moet je misschien een beëindigingsformulier invullen. Overleg dit met je mentor en BPV-begeleider. Daarna zoek je zo snel mogelijk een nieuw leerbedrijf. In overleg met je mentor, coach, studie(studie)loopbaanbegeleider of stagebegeleider wordt een nieuwe praktijkovereenkomst opgesteld.
De praktijkleerovereenkomst
Naast een onderwijsovereenkomst en een praktijkovereenkomst kennen we ook een praktijkleerovereenkomst. Soms werk je buiten de school aan een project of aan praktijkopdrachten bij een bedrijf. Bijvoorbeeld voor Regioleren, Fieldlabs of Leren in de praktijk (LIP). Deze onderwijsactiviteiten vallen onder de verantwoordelijkheid van de school. Daarom is dit lestijd en geen BPV: het gaat om begeleide onderwijstijd-uren. Werk je bij een bedrijf aan een opdracht, dan kun je bij vragen altijd contact opnemen met je begeleider van school.
Bindend studieadvies
Tussen negen en twaalf maanden na de start van je opleiding, geven we je een studieadvies. Volg je een entreeopleiding? Dan krijg je dit advies na vier maanden. Het studieadvies kan positief of negatief zijn. Bij een positief advies kun je doorgaan met je opleiding. Een negatief studieadvies is bindend. Dat betekent dat je moet stoppen met de opleiding. We begeleiden je graag naar een andere opleiding. Een negatief studieadvies komt nooit als een verrassing. Je hebt al eerder een schriftelijke waarschuwing en een toelichting gekregen. Ook heb je samen met je mentor, coach of (studie)loopbaanbegeleider een verbeterplan opgesteld en tijd gehad om je resultaten te verbeteren.
Internationalisering
Wanneer je jouw BPV periode buiten Nederland, maar binnen Europa gaat doorbrengen, dan kan een deel van de kosten gedekt worden met een Erasmus+ subsidie. Het bureau Support International Subsidy (sis.vm@aeres.nl) binnen Aeres MBO helpt jou, samen met jouw stage coördinator of mentor, hiermee verder. Via SIS kun je jouw aanvraag indienen voor een Erasmus+ subsidie. Je kunt SIS bereiken op telefoon 088 020 6120 en mailadres: sis.vm@aeres.nl.