Reglementen en statuten
Om de kwaliteit van ons onderwijs te garanderen, stelt Aeres MBO jaarlijks statuten en reglementen vast. Deze documenten beschrijven niet alleen de organisatie van ons onderwijs, maar ook de rechten en plichten van jou als student en die van de school, leerbedrijven, medewerkers en wettelijk vertegenwoordigers.
Verder zijn er de volgende regelingen, handboeken en protocollen, waarvan het studentenstatuut en de Onderwijs- en Examenregeling (OER) de belangrijksten zijn. Kijk voor meer informatie en documenten die je kunt downloaden op www.aeresmbo.nl/over-aeres-mbo/regelingen-en-statuten of vraag ernaar bij je mentor/coach/loopbaanbegeleider.
Belangrijke reglementen
Als school hebben we verschillende regelingen, handboeken en protocollen. Dit zijn de belangrijkste:
- De Onderwijs- en Examenregeling (OER) De OER beschrijft de belangrijkste uitgangspunten van het onderwijs en de examens bij Aeres MBO.
- Studentenstatuut mbo Het Studentenstatuut mbo beschrijft je rechten en plichten van studenten bij Aeres MBO. Je vindt er bijvoorbeeld informatie over begeleiding en advies, toelating, aan- en afwezigheid, omgangsvormen, klachten, bezwaar en beroep, privacy en inspraak.
- Protocol schorsing en verwijdering Het protocol schorsing en verwijdering treedt in werking zodra een student zich schuldig maakt of heeft gemaakt aan maatschappelijk onaanvaardbaar gedrag. Je kunt dan denken aan wangedrag, gewelddadigheden, wapenbezit, drugs en het herhaaldelijk overtreden van schoolregels.
- Handboek examinering De examinering en diplomering bij Aeres MBO voldoen aan alle wettelijke eisen. De organisatie van examinering en diplomering is vastgelegd in het handboek examinering. Dit beschrijft afspraken over en richtlijnen voor het maken, vaststellen, afnemen, beoordelen en evalueren van examens, het vastleggen van de diplomeerbaarheid en de kwaliteitsborging hiervan. Ook staan hierin de taken, rollen en verantwoordelijkheden van de betrokkenen bij examinering.
- Handboek BPV De beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd, doe je in een erkend leerbedrijf. In het handboek vind je alles over de organisatie ervan, de regeling, financieringsmogelijkheden, verzekeringen en over een buitenlandse BPV. Het handboek BPV is bedoeld als naslagwerk, in aanvulling op informatie die je vanuit de locatie krijgt.
- Basisondersteuningsprofiel In het basisondersteuningsprofiel vind je de minimale ondersteuning die wordt geboden op alle locaties.
- Medicijnprotocol In dit protocol wordt beschreven welk beleid wordt gevoerd met betrekking tot ziekte van een student; medisch handelen door medewerkers en het verstrekken van medicijnen.
Inschrijving
Aanmelden voor een Aeres MBO opleiding doe je via de website van CAMBO (Centraal Aanmelden MBO) https://inschrijvenmbo.nl/login/. Dat kan voor zowel BOL- als BBL opleidingen.
Om je aan te melden heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan eerst aan via digid.nl/aanvragen.
Nadat je bericht hebt gekregen dat je bent toegelaten tot de opleiding van je keuze krijg je een mail met het definitieve inschrijvingsbesluit.
Keuzedelen
Iedere opleiding bestaat voor een deel uit één of meerdere keuzedelen. Nadat je een keuzedeel hebt gekozen, ontvang je een aanvulling inschrijving. Hierop wordt het door jou gekozen keuzedeel (of de gekozen keuzedelen) getoond. Je wordt gevraagd om de gegevens op het blad aanvulling inschrijfbewijs na een wijziging te controleren: staat het door jou gekozen keuzedeel erop? Dan hoef je verder niets te doen. Mocht je het niet eens zijn, dan kan je tot 6 weken bezwaar indienen via het Loket Rechtsbescherming.
BPV in het kader van een keuzedeel
Indien het keuzedeel (ook) in de BPV wordt uitgevoerd, ontvang je ook een BPV-blad waarop het keuzedeel wordt vermeld of een Praktijkovereenkomst (POK) met keuzedelen. Hierop wordt het door jou gekozen keuzedeel (of de gekozen keuzedelen) getoond in combinatie met de gegevens van het leerbedrijf waar je de BPV in het kader van het keuzedeel (of keuzedelen) gaat volgen. Indien je de BPV in het kader van het keuzedeel volgt op hetzelfde leerbedrijf waar je al BPV volgt in het kader van je kwalificatie, dan ontvang je een BPV-blad waarop het keuzedeel wordt vermeld. Het meest recente BPV-blad in combinatie met de algemene voorwaarden (of de artikelen bij de POK) vormen samen de praktijkovereenkomst.
De praktijkovereenkomst (POK)
Een praktijkovereenkomst (POK) sluit je af met je leerbedrijf en de school. Hierin staan afspraken die je maakt over je beroepspraktijkvorming (BPV). De POK sluit je af vóór je stage (BOL) of dienstverband (BBL). Van de POK is er een versie voor de BOL en BBL.
Voor de praktijkovereenkomst heeft de school de gegevens van het leerbedrijf nodig. De school zorgt dan voor de officiële POK. Die krijg je in drievoud voor ondertekening (jij, school en leerbedrijf). Nadat jij en indien nodig ook je wettelijk vertegenwoordiger en het leerbedrijf de POK-exemplaren hebben ondertekend, lever je deze weer in bij de administratie van school waarna ook de school de overeenkomst ondertekent.
Doe je BBL dan sluit je meestal naast de praktijkovereenkomst (POK) met het leerbedrijf ook een arbeidsovereenkomst af. Dat is een contract tussen jou en het bedrijf, tussen werknemer en werkgever. Daarin gaat het om afspraken over zaken zoals werktijden, beloning en vrije dagen. Dat gebeurt op basis van de cao van de bedrijfstak. De school is hierin geen partij. In sommige sectoren wordt gewerkt met een vrijwilligersovereenkomst of –contract. In dat geval is er geen sprake van loon, maar vaak wel van een vergoeding. Ook hierin is school geen partij. Het is altijd sterk aan te raden om je goed voor te (laten) lichten over je rechten en plichten ten aanzien van het verrichten van arbeid op het bedrijf waar je je leerbaan hebt. Realiseer je, dat in de praktijkovereenkomst geen afspraken worden gemaakt over zaken als vrije tijd, loon of vergoedingen voor verrichte arbeid of hoe wordt omgegaan met arbeidsgeschillen.
Voor een BBL-opleiding wordt een arbeidsovereenkomst (of vrijwilligersovereenkomst) van minimaal 24 uur per week sterk geadviseerd. Zo ben je ervan verzekerd dat je voldoende gelegenheid hebt om het vereiste aantal uren BPV te realiseren gedurende je opleiding.
De POK is als bijlage (4) te vinden in de OER.
Einde praktijkovereenkomst
Als je zelf om welke reden dan ook van bedrijf wilt veranderen, praat je hierover eerst met je mentor en de BPV-begeleider. Voor meer informatie zie Artikel 12 bijlage 3 van de OER.
Praktijkleerovereenkomst
Soms werk je buiten de school aan een project, een onderzoek of aan realistische praktijkopdrachten die op een bedrijf worden uitgevoerd bijvoorbeeld voor Regioleren, fieldlaps of LIP (leren in de praktijk). Voor deze onderwijsactiviteiten werken we met een praktijkleerovereenkomst. Deze activiteiten vallen onder de verantwoordelijkheid van de school/het onderwijsteam en worden daarom niet als bpv-uren gerekend, maar als lestijd: het gaat om Begeleide OnderwijsTijd-uren. Je kunt, wanneer je op het bedrijf aan je opdracht of project werkt, dan ook ten aller tijde (telefonisch) contact opnemen met je begeleider van school. Zie bijlage 4 OER.
Onkostenvergoeding en stagevergoeding tijdens de BPV
Het leerbedrijf betaalt aan de student een onkostenvergoeding die ten minste alle kosten in euro’s omvat die een student moet maken van het bedrijf of van de wet om stage te kunnen lopen bij het bedrijf. Deze onkostenvergoeding is inclusief reiskosten als deze niet op een andere manier vergoed worden en een eventuele VOG. BBL-studenten hebben naast loon ook recht op een onkostenvergoeding.
Een passende stagevergoeding wordt door werkgevers en werknemers geregeld in de CAO. Het kan zijn dat er in de CAO van jou bedrijfstak hier nog geen afspraken over zijn gemaakt. De school is hierin geen partij.
Stagediscriminatie
In de strijd tegen stagediscriminatie is het belangrijk een melding te maken. Melden heeft altijd zin.
Een melding van discriminatie leidt helaas niet altijd tot een directe oplossing voor jou persoonlijk. Maar zolang gevallen van discriminatie worden gemeld, ontstaat er meer inzicht over hoe vaak en op welke manieren er wordt gediscrimineerd. Zo dragen we uiteindelijk samen bij aan een aanpak van discriminatie. Het melden van stagediscriminatie kan via de website www.aeresmbo.nl/over-aeres-mbo/regelingen-en-statuten
Bindend studieadvies (BSA)
Als je begint met een opleiding bij Aeres MBO krijg je te maken met het bindend studieadvies. Dit houdt in dat je tussen de negen en twaalf maanden na aanvang van je opleiding een studieadvies krijgt over de voortzetting van je opleiding. Volg je een entreeopleiding dan krijg je dit advies na vier maanden.
Het studieadvies kan positief of negatief zijn. Bij een positief advies kun je de opleiding vervolgen. Een negatief studieadvies is bindend en dat betekent dat je moet stoppen met de opleiding. Indien mogelijk en gewenst begeleidt de school je naar een andere opleiding. Een negatief bindend studieadvies komt nooit als een verrassing. Op basis van je studievoortgang (resultaten en houding) heb je al eerder een schriftelijke waarschuwing ontvangen en een toelichting daarop door de mentor/ coach/ studieloopbaanbegeleider. Ook heb je samen met de mentor/coach/ loopbaanbegeleider een verbeterplan opgesteld/ een leercontract afgesloten en tijd gehad om je resultaten te verbeteren.
Voor meer informatie zie het studentenstatuut (4.5).