Opbouw van de opleiding
De inhoud van de opleidingen is vastgelegd in de kwalificatiestructuur. In overleg met het bedrijfsleven is gekeken wat je voor een beroep of een goede plek op de arbeidsmarkt moet leren.
Kwalificatiedossier
Voor alle MBO- opleidingen bestaan kwalificatiedossiers. Daarin staan de eisen waaraan je moet voldoen om een diploma voor een bepaalde studie te behalen. Het gaat om de kennis en vaardigheden die je moet hebben om een MBO-opleiding af te ronden.
Het kwalificatiedossier van jouw opleiding kun je vinden op de website (www.s-bb.nl/onderwijs/kwalificeren-en-examineren) van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Jouw opleiding maakt van het basisdeel, het profieldeel en de keuzedelen een goed opgebouwd onderwijsprogramma, zodat je alles wat je nodig hebt ook echt leert. Alle diploma-eisen worden beschreven in het examenplan. Het examenplan van jouw opleiding staat in Curriculum Totaal/Learning Matters en ELO.
Een deel van de opleiding bestaat uit ‘keuzedelen’. Keuzedelen zijn er ‘verbredend’ of ‘verdiepend’. Je kan een keuzedeel kiezen omdat het de doorstroom naar een volgende opleiding vereenvoudigd. Of omdat je een keuzedeel leuk en interessant vindt. Sommige keuzendelen worden uitgevoerd in de stage. Je hebt keuze uit de keuzendelen die je school aanbiedt, maar het is wel een verplicht onderdeel. Het komt er ongeveer op neer dat je één keuzedeel per jaar doet (dit is natuurlijk afhankelijk van de duur van de opleiding en het aantal uren wat er voor een keuzedeel staat).
De keuzedelen vallen onder de slaag-zak regeling voor studenten die zijn gestart in studiejaar 2020-2021.
In aanvulling op het kwalificatiedossier en keuzedelen maken ook de onderdelen Nederlands, rekenen, burgerschap, loopbaanoriëntatie- en begeleiding en voor niveau 4 ook Engels onderdeel uit van je opleiding. Hiervoor zijn landelijke eisen vastgelegd in wet- en regelgeving, die gelden voor meerdere opleidingen.
Er is een overzicht van alle keuzedelen die Aeres MBO aanbiedt te downloaden op
Opbouw prestatiedossier en examen
Tijdens je mbo-opleiding ontwikkel je kennis, vaardigheden en competenties die nodig zijn om je diploma te halen. Dit schema geeft de route voor je diplomering in het kort weer.
Keuzedelen
Een deel van de opleiding bestaat uit verplichte keuzedelen. Keuzedelen zijn verbredend of verdiepend. Je kunt een bepaald keuzedeel kiezen, omdat je daarmee makkelijker kunt doorstromen naar een volgende opleiding. Of omdat je dat keuzedeel interessant vindt. Sommige keuzedelen worden uitgevoerd tijdens de BPV. Je volgt ongeveer één keuzedeel per jaar. Dit hangt af van de duur van de opleiding en het aantal uren wat er voor een keuzedeel staat. De resultaten van je keuzedeel of keuzedelen tellen mee voor het behalen van je diploma.
Kijk voor meer informatie over keuzedelen op www.aeresmbo.nl/studeren-aan-het-mbo/keuzedelen
Opbouw van je opleiding
Studiebelasting is de tijd die een gemiddelde student besteedt aan een opleiding. De studiebelasting wordt uitgedrukt in studiebelastingsuren (sbu). We gaan ervan uit dat je gemiddeld 40 uur per week aan school besteedt. Per jaar zijn er 12 weken vakantie, zodat er 40 weken aan schoolwerk inclusief huiswerk te besteden zijn; dit zijn 1600 uren per studiejaar. We spreken van 1600 studiebelastingsuren (sbu’s) per studiejaar.
Een entreeopleiding bestaat uit 1600 sbu en een niveau 2-opleiding bestaat uit 3200 sbu.
Deze sbu’s worden besteed aan:
a. Competenties behorende bij je beroepsopleiding
Competenties zijn nodig om beroepstaken uit te voeren. Voor iedere kerntaak uit het kwalificatiedossier zijn zogenaamde competenties vastgesteld. Deze geven aan wat je moet kunnen of kennen.
b. Burgerschap en Loopbaanoriëntatie en -begeleiding
Naast het beroep stelt ook de samenleving eisen aan jouw functioneren. Deze eisen liggen op het gebied van Burgerschap en Loopbaanoriëntatie en -begeleiding.
c. Nederlands en rekenen
Beheersing van Nederlands en rekenen zijn onmisbaar in het dagelijks leven en om goed te kunnen functioneren op de werkvloer. Daarom worden er eisen gesteld aan de beheersing van Nederlands en rekenen, de zogenoemde referentieniveaus.
d. Stage/BPV
Dit is de praktijkervaring die je opdoet door stage te lopen op een erkend opleidingsbedrijf. De stage omvat twee à drie van de vijf dagen per week.
e. LIP – Leren in de praktijk
Je gaat een dagdeel in de week zelf met een opdracht aan de slag in de praktijk.
f. Keuzedelen
Keuzedelen maken onderdeel uit van alle MBO-opleidingen. Je werkt een dagdeel aan keuzedelen.
g. Vrije ruimte
In dit verplichte onderdeel van de opleiding wordt aandacht besteed aan sociale en maatschappelijke vorming m.b.t. schoolse activiteiten.
Om aan de verschillende leerstijlen van onze studenten te voldoen, bieden we je de lesstof op verschillende manieren aan. Er is daardoor veel variatie in het onderwijsprogramma. Je zult ook merken dat we proberen zo goed mogelijk verband te leggen tussen "de theorie" en "de praktijk". Een belangrijk aandachtspunt zijn de opdrachten die je op je stagebedrijf of op school moet maken. Het voldoende afronden van de opdrachten is een voorwaarde om aan een proeve van bekwaamheid te mogen deelnemen.
Leren binnnen een BBL-contract
Voor een BBL-contract heb je een arbeidscontract nodig van minimaal 21 uur per week. Voor minimaal 1 jaar. Je werkgever ontvangt een subsidie van maximaal € 2.700,- per jaar (mits het gereserveerde subsidie bedrag landelijk niet wordt overschreden!).
Je zal over het algemeen minimum jeugdloon verdienen. De werkgever kan je tegemoet komen in je studiekosten, maar is hier niet toe verplicht. Je werkgever moet een door SBB erkend leerbedrijf hebben en je bedrijfsopleider moet erkend praktijkopleider zijn.
Je sluit een praktijkovereenkomst af met Aeres MBO, je werkgever en SBB. Je betaalt cursusgeld aan het rijk (als je 18 of ouder bent) en betaalt de schoolnota aan Aeres MBO, je hebt echter geen recht op studiefinanciering. Je hebt immers een inkomen.
Je gaat 40 dagen per jaar naar school. Het diploma dat je gaat behalen is precies hetzelfde diploma als een diploma van de BOL. Wij adviseren voordat je voor BBL kiest, zelf na te rekenen wat het financieel voordeel voor je is. Als je nog jong bent is het minimumloon nog laag, maar een werkgever stelt wel zwaardere eisen aan een werknemer dan een stagebieder aan een stagiair.
Informatie over studievoortgang
Elk schooljaar wordt er minimaal één bijeenkomst georganiseerd voor ouders/verzorgers van eerstejaars studenten. Daarnaast ontvangt de student twee keer per jaar een resultatenoverzicht ELO. Naar aanleiding hiervan kun je op school komen praten over je voorderingen. Uiteraard kunnen je ouders/verzorgers ook zelf de school benaderen met het verzoek om informatie.
Studieresultaten
Wanneer je een kleine achterstand oploopt, kun je met je coach bespreken door welke oorzaak de achterstand is ontstaan en wat je nu verder gaat doen. Ook is het mogelijk om sneller dan binnen de gestelde tijd je diploma te halen. Dat hangt af van je studietempo en het feit of je in een eerder stadium al (onderdelen van) een competentie hebt leren beheersen.
Exitgesprek
Een exitgesprek is verplicht bij het voortijdig verlaten van de school en als de student van school gaat.
Vrije ruimtepunten of Vrije inschoolpunten
Aeres MBO vindt het van groot belang dat studenten een brede oriëntatie hebben op alles wat er speelt in de maatschappij. Om die reden bieden wij studenten de gelegenheid om binnen de schoolsituatie aan algemene vaardigheden te werken om zodoende competenties te ontwikkelen waar zij later in een beroepssituatie mee te maken kunnen krijgen.
Goedkeuring, verantwoording, registratie individuele activiteiten
Studenten worden bij de aanvang van de opleiding geïnformeerd over het doel en de werkwijze van de individuele vrije ruimte activiteiten. Je kunt hierbij denken aan het verrichten van baliewerkzaamheden, het helpen op ouderavonden en Open dagen, het verzorgen van een presentatie of workshop, excursie naar stagebedrijf regelen. Als een student een individuele activiteit heeft verricht, wordt hiervan schriftelijk verslag gedaan met daarbij eventuele bewijsstukken. Deze worden ingeleverd bij de coach. De coach beoordeelt de ingeleverde verslagen en geeft hiervoor vrije ruimte punten. Je bent als student zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van de behaalde vrije ruimte punten.
Vrije ruimte puntentoekenning
Studenten zullen - als zij voor diplomering in aanmerking willen komen - het minimaal aantal vrije ruimte punten, zoals genoemd in dit hoofdstuk moeten behalen. De vrije ruimte puntentoekenning geschiedt op basis van het aantal uren dat de uitvoering van de activiteit heeft gekost. Dit geldt voor alle activiteiten die bedoeld zijn om vrije ruimte punten te behalen. Uitgangspunt hierbij is:1 vrije ruimte punt = 1 klokuur Niveau 1: 40 verplichte vrije ruimte punten Niveau 2: 80 verplichte vrije ruimte punten over 2 jaar Versnellers niveau 2: 50 verplichte vrije ruimte punten Voor de groepsgewijs/klassikaal uitgevoerde inschoolse activiteiten worden per dag maximaal 8 punten toegekend.
Overstappen naar andere opleiding
Als een student overstapt naar een andere mbo-opleiding, dan neemt hij/zij het aantal behaalde vrije ruimte punten mee.
Loopbaan en burgerschap
Om goed in onze samenleving mee te kunnen doen, is alleen een voorbereiding op je beroep niet voldoende. Bij Loopbaanoriëntatie en -begeleiding leer je om je te oriënteren op je toekomstige beroep en op het vinden van een baan. Burgerschap gaat in op deelname aan de maatschappij. Bij Loopbaanoriëntatie en -begeleiding gaat het om jouw persoonlijke ontplooiing.
Loopbaanoriëntatie- en begeleiding
Bij LOB werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Het gaat hierbij om deze competenties:
- Kwaliteitenreflectie: wie ben ik, wat kan ik?
- Motievenreflectie: wat wil ik, wat drijft mij?
- Werkexploratie: welk soort werk past bij mij?
- Loopbaansturing: wat wil ik worden?
- Netwerken: wie kan mij daarbij helpen?
- Werkexploratie: welk soort werk past bij mij?
- Netwerken: wie kan mij daarbij helpen?
Burgerschap
De thema’s die bij Burgerschap horen zijn vastgelegd in vier dimensies:
- De politiek-juridische dimensie;
- De economische dimensie;
- De maatschappelijk-sociale dimensie en
- De dimensie vitaal burgerschap.
Daarnaast werk je ook aan kritische denkvaardigheden. Door middel van opdrachten moet je aantonen dat je je ontwikkelt tot een burger die in deze maatschappij kan functioneren. Voor het diploma moet je hebben voldaan aan de eisen voor de burgerschapsdimensies.
Informatie over de eisen die jouw opleiding stelt aan dit onderdeel kun je opvragen bij je mentor/ coach/ loopbaanbegeleider.
Voor LOB en burgerschap geldt een inspanningsverplichting, geen examenverplichting. Je neemt deel aan opdrachten, activiteiten en projecten. Als je voldaan hebt aan de inspanningsverplichting en de kwaliteitseisen van de opleiding wordt de eindbeoordeling toegevoegd aan het diplomadossier.
Meer informatie is te vinden in de OER artikel 10.
Taalcode Fries
Voor het gebruik van de Friese taal in ons onderwijs geldt de Taalcode Fries. Taalcode Fries: Je mag bij de locaties van Aeres MBO in Friesland, bij het Friesland College en bij ROC Friese Poort Fries spreken.
- Delen van het onderwijs kunnen in het Fries worden gegeven.
- Je mag een stage/BPV-verslag of opdracht in het Fries schrijven Je mag een mondeling examen in het Fries doen.
Voor alle onderdelen gelden wel bepaalde voorwaarden.
Uitgebreide informatie Fries
- Je mag bij de Friese locaties van Aeres MBO Fries spreken onder voorwaarde dat dit geen belemmering is voor het onderwijs. Als de docent jou bijvoorbeeld in het Fries niet kan verstaan, moet je in de les Nederlands spreken.
- Delen van het onderwijs kunnen in het Fries worden gegeven. Dit kan alleen als iedereen het op dat moment eens is met het lesgeven in het Fries. Ook kan het zo zijn dat onderdelen Fries worden gegeven omdat het voor het beroep wenselijk is, zoals bijvoorbeeld in de ouderenzorg of in het onderwijs. Op dat moment is het een vrije keus om hier aan mee te doen.
- Je mag een stage/BPV-verslag of examenopdracht in het Fries schrijven. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden: a. Er moet een begeleidende docent zijn die Fries kan schrijven en ook het taalgebruik kan controleren. b. Het stage/BPV-bedrijf of externe opdrachtgever moet het er mee eens zijn. c. Er moet een samenvatting in het Nederlands worden toegevoegd.
Je mag een mondeling examen afleggen in het Fries, onder voorwaarde dat iedereen die bij dit examen aanwezig is, Fries kan verstaan.
Waarom Fries op het Aeres MBO bij de Friese locaties?
Fryslân is een tweetalige provincie. Beide rijkstalen, het Nederlands en het Fries, zijn in Fryslân in gebruik, al is het Nederlands wel de dominante taal. Friese burgers hebben het recht om hun eigen taal (Nederlands of Fries) te gebruiken. Bijvoorbeeld in de rechtszaal of in contacten met provincie of gemeenten. Dat is geregeld in de Wet gebruik Friese taal die op 1 januari 2014 in werking is getreden. Certificaat Fries verstaan en/of praten in de beroepssector.
Als studenten het willen kunnen ze een certificaat Fries halen. Provincie Fryslân reikt twee certificaten uit: ‘De kompetinsje Frysk ferstean yn de eigen beropssituaasje’ of ‘De kompetinsje Frysk ferstean en prate yn de eigen beropssituaasje’. Bij de provincie Fryslân moeten er d.m.v. bewijsmiddelen en reflecties in een portfolio aangetoond kunnen worden:
a. Een beschrijving van tweetaligheid op het stageadres: Hoe gaat het bedrijf en hoe gaan de medewerkers om met tweetaligheid?
b. Een reflectieverslag over hoe je omgaat met tweetaligheid in de beroepssituatie.
c. Bewijsmiddelen (handtekeningen o.i.d) van collega(s), stagebegeleider, docent/coach, klant/cliënt/patiënt.
In het portfolio, wat door de docent wordt beoordeeld moet dan voldaan zijn aan:
- 80% voldoende gemaakte opdrachten van de lessen
- gesprek(ken) en handtekeningen van het stagebedrijf
- voldoende op luister- en/of praattoets Fries