Begeleiding
De begeleiding op school is erop gericht de studenten op een goede manier de schoolloopbaan te laten doorlopen. Het mbo-team helpt je daarbij.
Passend onderwijs
We willen graag dat elke student bij ons een opleiding kan volgen. Ook als je daar extra hulp bij nodig hebt. Je hebt bij Aeres MBO recht op minimale ondersteuning. Dat noemen we basisondersteuning. Wat dat precies inhoudt, staat in het basisondersteuningsprofiel op onze website.
Soms is de basisondersteuning niet voldoende. Heb je extra ondersteuning nodig? Dan kijken we tijdens de intake samen welke extra ondersteuning nodig is en of we die kunnen bieden. Ook kan in de loop van de opleiding blijken dat je meer ondersteuning nodig hebt. Afspraken daarover leggen we vast in een bijlage bij de Onderwijsovereenkomst (OOK). Als er aanpassingen nodig zijn in toetsen en examens, kun je die aanvragen bij de lokale examenorganisatie (LEO).
STAP (StudentenAdviespunt)
We willen graag dat je je thuis voelt bij ons MBO. Wanneer je vragen hebt (bij je studie of op het persoonlijke vlak), kun je contact opnemen met de medewerkers van STAP. De normale gang van zaken is dat je eerst overlegt met je loopbaancoach, maar je mag ook op eigen initiatief langskomen. In een persoonlijk gesprek wordt er over je vraag gesproken en geprobeerd om samen met jou tot de volgende stap te komen. In overleg met jou kun je eventueel worden doorverwezen naar een instantie die je verder kan helpen. STAP bevindt zich op de begane grond in vleugel C, locatie Potmarge. Daarnaast hebben we ook nog een Multiklas. Hier kan in overleg met de loopbaancoach gebruik van worden gemaakt als hier aanleiding toe is. Daarom kun je met vragen en problemen tijdens je studie terecht bij STAP. Andere taken van STAP zijn het begeleiden van studenten en het coördineren van de intake, tussentijdse in- en uitstroom, doorstroom mbo-hbo en externe contacten.
STAP werkt voor MBO Leeuwarden / MBO Life Sciences. STAP begeleidt studenten op verzoek (in overleg met coaches/docenten) in interne en externe trajecten, coördineert de intakes, regelt tussentijdse in- en uitstroom, verzorgt trainingen en treedt op als intermediair in externe (ondersteuning)contacten. STAP werkt met studenten van opleidingen uit het sociale domein van hogescholen uit de regio die stagelopen en begeleid worden door de Zorgcoördinator en Interne Schoolopleider.
Alle zaken rondom zorg/begeleiding vinden plaats op de Badweg. Voor intervisie gaan de stagiaires naar de hoofdlocatie aan de Jansoniusstraat.
Coach
Tijdens je opleiding heb je een vaste coach. Dat is je studiebegeleider voor school en stage. Hij of zij is in alle gevallen het eerste aanspreekpunt voor jou, voor je ouders en voor je stagebegeleider. Als een docent even niet te bereiken is, vraag je aan de administratie of de docent jou terug wil bellen.
Vertrouwenspersoon
Geestelijke of lichamelijke mishandeling, treiterijen en intimidatie zijn enkele vormen van machtsmisbruik. Machtsmisbruik, maar ook discriminatie, komt ook in het onderwijs voor. Bijvoorbeeld tussen studenten en personeel of tussen studenten onderling. Aeres MBO wil daar iets tegen doen. Daarom is er een klachtenregeling. Bovendien heeft elke locatie tenminste één vertrouwenspersoon voor de studenten. In de Klachtenregeling wordt geregeld hoe en wanneer een student een klacht kan indienen. Ook wordt daarin geregeld hoe een klacht dient te worden afgehandeld. Informatie over de klachtenregeling is te verkrijgen bij de vertrouwenspersoon.
De vertrouwenspersoon heeft verder tot taak:
- om bij een klacht voor de eerst de opvang van de student te zorgen;
- de student te begeleiden en te adviseren m.b.t. de klacht;
- nazorg te plegen.
Informatie voor ouder/verzorger
In het najaar is er voor ouders/verzorgers van nieuwe studenten een kennismakingsavond over school. Regelmatig is er een informatieavond voor ouders, bijvoorbeeld over internationalisering, keuzedelen, etcetera. Voor tussentijdse vragen of opmerkingen is voor ouders/verzorgers de coach van de student het eerste aanspreekpunt. Indien nodig neemt de coach contact op met met collega's. Andersom kan de coach ook contact opnemen met je ouders/verzorgers. Ben je meerderjarig, dan vragen we eerst toestemming indien ons contact met je ouders/verzorgers nodig lijkt.
Studentenpanel
Elke coachgroep levert een student voor het studentenpanel, deze vergadert enkele keren per jaar. De teamleider zit bij de vergaderingen als adviseur van de school. De leden brengen vergaderpunten in en koppelen terug naar hun eigen coachgroep.
Voor heel Aeres MBO praat de centrale studentenraad mee met de Aeres-directie. De studenten in deze raad vertegenwoordigen de mbo-studenten op alle scholen van Aeres MBO. De leden van de centrale studentenraad worden benoemd voor twee jaar. Ook vanuit Aeres MBO Leeuwarden kan een vertegenwoordiger in de centrale studentenraad zitting nemen.