Beroepspraktijkvorming
Beroepspraktijkvorming (BPV) is kortweg: vorming in de praktijk van het beroep. Of, met wat meer woorden, vorming in alles wat er nodig is om in zo’n beroep te functioneren. In het mbo is BPV de wettelijke benaming voor stage. Deze BPV doe je vanzelfsprekend in een bedrijf waar je dit ook allemaal goed kunt leren.
Beroepspraktijkvorming
Beroepspraktijkvorming (BPV) is kortweg: vorming in de praktijk van het beroep. Of, met wat meer woorden, vorming in alles wat er nodig is om in zo’n beroep te functioneren. Deze BPV doe je vanzelfsprekend in een bedrijf waar je dit ook allemaal goed kunt leren. In het mbo is BPV de wettelijke benaming voor stage.
BPV volg je op een erkend leerbedrijf. Dat wil zeggen dat vastgesteld is dat het bedrijf de mogelijkheden biedt voor een student op jouw niveau om kennis en vaardigheden op te doen die passen bij het beroep dat je wilt uitoefenen. Dit geldt voor zowel bedrijven in Nederland als in het buitenland. Er is ook een praktijkopleider aanwezig op het bedrijf die jou begeleidt.
De stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB, www.s-bb.nl) voert de erkenning en registratie van leerbedrijven uit. Alle actieve en erkende leerbedrijven staan vermeld op de website www.stagemarkt.nl.
Je zoekt zelf een geschikt leerbedrijf voor de BPV, passend bij jouw vakrichting en het niveau van de opleiding. Dit moet bij een erkend leerbedrijf zijn. Deze kun je vinden op www.stagemarkt.nl. Probeer per telefoon een kennismakingsafspraak te maken met het leerbedrijf. Neem naar de afspraak informatie over de opleiding mee om te laten zien wat je er leert. Van school krijg je ook opdrachten mee over wat je in de BPV op het bedrijf doet en leert. Samen met de praktijkopleider stel je de leerdoelen vast. En op school bespreken en beoordelen we de uitgevoerde opdrachten.
Stagebureau
Tijdens je opleiding ga je een flink aantal dagen in de praktijk je vaardigheden vergroten. Je bent zelf verantwoordelijk voor het zoeken van stageplaatsen in binnen- en buitenland. Het Stagebureau zorgt dat er een stageovereenkomst wordt gemaakt. Het Stagebureau geeft je voorlichting over de werkwijze, inhoud, opdrachten, verzekeringen en beloning. Gevestigd op de begane grond in de C-vleugel (VC0.12) en bereikbaar via telefoonnummer 058-2846556, stagebureau.mboleeuwarden@aeres.nl.
Op de Badweg zit het stagebureau bij de administratie 058-2534080, Lut Dewicke is contactpersoon.
Stagefonds
Voor een aantal BOL-opleidingen kennen we een “stagefonds”. Aan het eind van de stageblokperiode wordt de praktijkopleider gevraagd een vergoeding in dit fonds te storten. De inkomsten van dit fonds komen weer ten goede aan de studenten. Het “stagefonds” wordt beheerd door een commissie waarin vertegenwoordigers van Aeres MBO Leeuwarden, studenten en stageopleiders zitting hebben.
Regioleren voor niveau 3 en 4
Binnen regioleren werk je samen met verschillende vakrichtingen aan realistische vraagstukken. Deze vraagstukken komen van het bedrijfsleven en van diverse instellingen.
LIP - voor niveau 1 en 2
Naast twee dagen school en twee dagen stage ga je een dagdeel in de week zelf met een opdracht aan de slag in de praktijk. Je kunt deze opdracht uitvoeren op je stagebedrijf, maar je mag ook naar een ander bedrijf. Aan je stagebegeleider is (of wordt) gevraagd om je te helpen de opdracht uit te voeren, te ondertekenen en te voorzien van feedback. Je stagebedrijf heeft informatie van school gekregen over Leren in de Praktijk. Wanneer je langer dan 10 weken op een ander bedrijf dan je eigen stagebedrijf aan je LIP-opdracht(en) werkt moet je daarvoor een aparte LIP-overeenkomst tekenen. Het vinden van een balans tussen het meewerken op het bedrijf en het maken van de opdrachten is niet altijd makkelijk. Zorg er dus voor dat je van tevoren duidelijk afspraken maakt met de begeleider over de opdrachten die jij moet uitvoeren.
Onkostenvergoeding en stagevergoeding tijdens de BPV
Het leerbedrijf betaalt aan de student een onkostenvergoeding die ten minste alle kosten in euro’s omvat die een student moet maken van het bedrijf of van de wet om stage te kunnen lopen bij het bedrijf. Deze onkostenvergoeding is inclusief reiskosten als deze niet op een andere manier vergoed worden en een eventuele VOG. BBLstudenten hebben naast loon ook recht op een onkostenvergoeding. Een passende stagevergoeding wordt door werkgevers en werknemers geregeld in de CAO. Het kan zijn dat er in de CAO van jou bedrijfstak hier nog geen afspraken over zijn gemaakt. De school is hierin geen partij.
Stagediscriminatie
In de strijd tegen stagediscriminatie is het belangrijk een melding te maken. Melden heeft altijd zin. Een melding van discriminatie leidt helaas niet altijd tot een directe oplossing voor jou persoonlijk. Maar zolang gevallen van discriminatie worden gemeld, ontstaat er meer inzicht over hoe vaak en op welke manieren er wordt gediscrimineerd. Zo dragen we uiteindelijk samen bij aan een aanpak van discriminatie. Het melden van stagediscriminatie kan via de website www.aeresmbo.nl/over-aeres-mbo/regelingen-en-statuten
Verzekeringen
Hoe zit het met aansprakelijkheid voor schade tijdens stages? Wettelijk gezien is de werkgever aansprakelijk voor schade ontstaan op het werk. Dit principe geldt ook in geval van stage en beroepspraktijkvorming. Zowel voor schade ontstaan door het handelen van stagiaires, als voor schade opgelopen door stagiaires. Deze verantwoordelijkheid kent wel grenzen en vervalt mogelijk bij opzettelijk roekeloos of nalatig gedrag van stagiaires. Meer informatie vind je op www.aeres.nl/verantwoording/verzekeringen