Schoolkosten en vrijwillige bijdrage
In dit gedeelte lees je over de schoolkosten en de vrijwillige bijdrage. Hoe zijn de schoolkosten verdeeld, wat is het bedrag voor cursus- of lesgeld dit jaar en hoe is het geregeld bij ons op school?
Servicedocument
De overheid betaalt een groot deel van de kosten die Aeres MBO maakt om onderwijs te geven. Omdat niet alle kosten worden vergoed, vragen we een bijdrage in de schoolkosten. Dat is meestal tussen de 400 en 750 euro per studiejaar. De schoolkosten kun je opvragen bij je locatie.
Er zijn echter kosten die niet door de overheid worden vergoed, maar waarvan verwacht wordt dat je die als student zelf aanschaft. Daarnaast zijn er diensten of producten die school je aanbiedt en waarvan je zelf na kunt gaan of je ze nodig denkt te hebben. Hiervoor vragen wij een bijdrage aan jou als student of aan je ouder(s) of verzorger(s). In de zomer van 2018 is een servicedocument opgesteld door het ministerie van OCW, waarop het schoolkostenbeleid van Aeres MBO is gebaseerd.
Het servicedocument is hier te downloaden: www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2018/07/10/servicedocumentschoolkosten. Lees hier meer over andere kosten in relatie tot onderwijs zoals studiefinanciering, studentenreisproduct en mbo-studentenfonds: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/middelbaar-beroepsonderwijs/kosten-mbo-opleiding
De schoolkosten zijn als volgt onderverdeeld:
De totale schoolkosten bestaan uit de volgende onderdelen:
A. Basisuitrusting school: schoolkosten die voor rekening zijn van de school en niet bij de student in rekening mogen worden gebracht. Te denken valt aan leermiddelen en -materialen die tijdens de lessen en examens worden gebruikt, maar ook het schoolgebouw en -meubilair;
B. Onderwijsbenodigdheden: zaken die de student zelf aanschaft. Te denken valt aan boeken, readers en digitaal lesmateriaal;
C. Vrijwillige bijdrage: zaken waarvoor de student om een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd. Dit kunnen opleidingsgebondenschoolkosten zijn en aanvullende diensten;
D. Lesgeld of cursusgeld: Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL). Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken vooreen voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.
Meer informatie is te vinden in het studentenstatuut hfdst 2.
Kosten voor keuzedelen
Keuzedelen maken onderdeel uit van alle opleidingen van Aeres MBO sinds 1 augustus 2016. Informatie over de keuzedelen is te vinden op de website van Aeres MBO: https://www.aeresmbo.nl/studeren-aan-het-mbo/keuzedelen.
Aan het volgen van sommige keuzedelen zijn, naast kosten voor onderwijsbenodigdheden, extra kosten verbonden. Dat zijn keuzedelen die met die bijdrage iets extra’s bieden. Te denken valt aan specifiek lesmateriaal, of reis- en verblijfkosten in geval van een keuzedeel gericht op internationalisering. In het actuele keuzedelenaanbod moeten altijd voldoende keuzedelen zonder deze extra kosten beschikbaar zijn zodat voldaan kan worden aan de diploma-eisen.
Schoolnota
Kort na de zomervakantie ontvang je een brief over de schoolnota. Onze school werkt met een digitaal schoolkostensysteem (WIS). Via je e-mailadres krijg je in oktober, vanuit WIS, een factuur toegestuurd met de vrijwillige kosten. Je kunt er zelf een keuze maken in wat je wilt afnemen van school. Als je de lijst hebt ingevuld, kun je de factuur betalen via Ideal of via een overboeking.
Mbo-studentenfonds
Om te voorkomen dat studenten vanwege financiële redenen afzien van het volgen van beroepsonderwijs of deelname aan organisaties of raden die ten goede komen van het mbo is per 1 augustus 2021 het mbo-studentenfonds in werking getreden. Bepaalde groepen studenten kunnen in aanmerking komen voor (financiële) ondersteuning van de school, te weten:
1. Studenten die lid zijn van een studentenraad, medezeggenschap, of bestuur van studentenorganisatie
2. Studenten die zich bestuurlijk/maatschappelijk inzetten dat naar oordeel van het bevoegd gezag in het belang van de school/het onderwijs is
3. Studenten onder de 18 jaar die een bol opleiding volgen en waarvan de ouder(s)/verzorger(s) aantoonbaar onvoldoende middelen voor onderwijsbenodigdheden hebben
4. Studenten die vanwege bijzondere omstandigheden studievertraging hebben opgelopen
Per doelgroep kan het variëren wie er recht op de ondersteuning hebben.
Binnen Aeres is een procedure mbo-studentenfonds uitgewerkt. Hierin staat beschreven hoe je een aanvraag kunt doen om in aanmerking te komen voor financiële ondersteuning vanuit het mbo-studentenfonds. De procedure is te vinden op onze website.
Terugkrijgen les- of cursusgeld
In sommige gevallen kunnen studenten of hun ouders/verzorgers betaald les- of cursusgeld terugkrijgen. Klik op onderstaande links voor meer informatie.
https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/terugkrijgen-lesgeld
Terugbetalingsregeling schoolkosten
Voor ongebruikte leermiddelen bestaat een volledige terugbetalingsregeling als je in de maand juni of in de maand voor diplomering als student kunt aantonen dat de betaalde leermiddelen niet gebruikt zijn en wel hadden moeten worden gebruikt. De procedure is te vinden op de website.
Overige kosten
Boeken en digitale methodes Per klas is er een boekenlijst. De aan te schaffen boeken variëren per opleiding en per klas. De kosten variëren daarmee ook. Voor alle opleidingen geldt het dringende advies zelf een laptop aan te schaffen en mee te nemen naar school. Voor digitale methodes krijg je inlogcodes bij de start van het schooljaar. Je kunt dan ook thuis inloggen en oefenen.
Opleidingsgebonden leermiddelen Voor praktijklessen schaf je materiaal aan dat jouw eigendom blijft, bijvoorbeeld een snoeischaar. Dit zijn materialen die anders zijn per vak, maar wel nodig om dat vak te kunnen leren in praktijklessen en bij de uitoefening van je beroep. Benodigdheden kun je zelf aanschaffen, of via school. Heb je vragen over bepaalde materialen, dan kun je die op de eerste lesdag aan de praktijkdocent stellen.
Beroepsuitrusting Voor het uitoefenen van je toekomstige beroep is in bepaalde gevallen specifieke werkkleding nodig. Denk hierbij aan veiligheidsschoenen, werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen. Tijdens verschillende lessen, praktijkbezoeken en projectweken is het verplicht deze beroepsuitrusting te dragen.
Hoofdtelefoon Luistervaardigheden zijn een belangrijk onderdeel van de vakken Nederlands, Engels en Duits. Tijdens deze lessen gebruik je een hoofdtelefoon. Mogelijk heb je deze al in je bezit bij je draagbare mediaspeler of mobiele telefoon. Anders moet je zelf een hoofdtelefoon aanschaffen, met een 3,5 mm stereoplug.
Abonnementen Voor een aantal opleidingen wordt het lezen van vakbladen aangeraden. Misschien is je werkgever op een vakblad geabonneerd en kun je daarvan gebruik maken. Je kunt soms ook vakbladen op school vinden of zelf een abonnement nemen. De vakdocenten vertellen je er meer over en kunnen je adviseren welke abonnementen interessant zijn.
Excursies Iedere klas gaat per jaar een of meer keren op excursie. Je kunt dan een kijkje nemen bij vernieuwende bedrijven, interessante plekken, beurzen of evenementen. Welke excursies en wanneer die zijn hoor je van de docenten.
Trainingen Vanuit school worden soms trainingen aangeboden, bijvoorbeeld voor het VCA-persoonscertificaat of werken met een heftruck. De vakdocent vertelt je wanneer en hoe je aan zo’n cursus kunt deelnemen.
Kluisje Je kunt als BOL-student gebruikmaken van een kluisje als je wilt. Dan betaal je de borg van de sleutel, 5 euro. Aan het begin van het schooljaar kun je de conciërge hiernaar vragen. Houd er wel rekening mee dat de school altijd de inhoud van je kluisje kan controleren.
BPV Buitenland Voor stage of BPV in het buitenland bestaan er uitwisselingsovereenkomsten en subsidieregelingen.