Begeleiding
De begeleiding op school is erop gericht de studenten op een goede manier de schoolloopbaan te laten doorlopen. Het mbo-team helpt je daarbij. Dat zijn bijvoorbeeld mentoren, opleidingscoördinatoren en de decaan.
Passend onderwijs
We willen graag dat elke student bij ons een opleiding kan volgen. Ook als je daar extra hulp bij nodig hebt. Je hebt bij Aeres MBO recht op minimale ondersteuning. Dat noemen we basisondersteuning. Wat dat precies inhoudt, staat in het basisondersteuningsprofiel op onze website.
Soms is de basisondersteuning niet voldoende. Heb je extra ondersteuning nodig? Dan kijken we tijdens de intake samen welke extra ondersteuning nodig is en of we die kunnen bieden. Ook kan in de loop van de opleiding blijken dat je meer ondersteuning nodig hebt. Afspraken daarover leggen we vast in een bijlage bij de Onderwijsovereenkomst (OOK). Als er aanpassingen nodig zijn in toetsen en examens, kun je die aanvragen bij de lokale examenorganisatie (LEO).
Mentor
Elke klas heeft een mentor. Dit is een docent die wekelijks een of meer lessen in de klas verzorgt. De mentor is het eerste aanspreekpunt voor de studenten, ouders/verzorgers van studenten en leerbedrijven. Wanneer je vragen hebt over de opleiding of problemen hebt die het volgen van de opleiding belemmeren, dan ga je daarmee eerst naar je mentor. Die kan je verder helpen.
Begeleider BPV
Dit is een vakdocent die contacten onderhoudt met je leer- of BPV-bedrijf. Vragen over de beroepspraktijkvorming op het BPV-bedrijf kun je dus stellen aan deze vakdocent of aan je mentor. Op het leerbedrijf krijg je begeleiding van een praktijkopleider van het bedrijf.
Opleidingscoördinator
Elke opleiding heeft een opleidingscoördinator. Hier kan je terecht met organisatorische en inhoudelijke vragen, of vragen over cijfers of toetsen.
Opleidingscoördinatoren zijn:
- Bloem - mevrouw E. Krabbenborg (e.krabbenborg@aeres.nl)
- Groen - de heer K. Sanders (k.sanders@aeres.nl)
- Styling & Design - mevrouw S. Franke (s.franke@aeres.nl
Teamleider
Naast de docenten en begeleiders van de leerbedrijven die direct bij de vakopleidingen zijn betrokken, kun je zaken rond die opleiding bespreken met de teamleider mbo.
Contactpersoon studentenzorg
Naast de mentor en de docenten is mevrouw Lammers contactpersoon voor studentenzorg. Heb je leerproblemen waar je met je mentor of je docenten niet uitkomt, dan kun je een gesprek aanvragen bij mevrouw E. Lammers (e.j.m.lammers@aeres.nl). Ook bij ongewenste (seksuele) intimiteiten binnen school kun je bij mevrouw Lammers terecht. Ze kan desgewenst ondersteunen bij het melden van klachten bij de klachtencommissie.
"Sommige studenten zaten zo in de knoop. Ze kwamen letterlijk hun bed niet uit. Fijn dat we ze kunnen helpen door het inzetten van de Wandelcoach."
Ellen Lammers, zorgcoördinator
Schoolmaatschappelijk werker (op afroep)
Mevrouw S. Braams is schoolmaatschappelijk werker op ons mbo. Heb je vragen op het gebied van liefde, seks, onzekerheid, eenzaamheid, pesten, scheiden, drugs of vastlopen op school, dan kun je bij haar terecht. Ze biedt een luisterend oor en begeleiding en zij verwijst je wanneer dat nodig is, door naar meer gerichte vormen van begeleiding en hulp. Voor afspraken kun je mailen naar: s.braams@incluzio.nl
Decaan
De decaan helpt je met informatie over opleidingen of vervolgopleidingen. Mevrouw E. Krabbenborg (e.krabbenborg@aeres.nl) is de decaan voor het mbo.
Informatie voor ouder/ verzorger
Bij de start van het schooljaar is er voor ouders/verzorgers van nieuwe studenten een kennismakings- en informatieavond over school. In het voorjaar is er een mbo-contactavond voor ouders/ verzorgers en studenten. Dan wordt er gesproken over de voortgang in het prestatiedossier. Voor tussentijdse vragen of opmerkingen is voor ouders/verzorgers de mentor het eerste aanspreekpunt. Indien nodig zal de mentor contact opnemen met ouders/verzorgers. De meerderjarige studenten zal toestemming gevraagd worden indien contact met ouders/verzorgers nodig lijkt.
Studentenraad
In ons streven naar een goed en fijn leerklimaat denken studenten mee. Deze inspraak gebeurt in een studentenraad. De studentenraad, meestal vijf tot acht studenten, vertegenwoordigt de studenten naar de directie (het managementteam op school). Zij luisteren naar geluiden op school, meestal via de klassenvertegenwoordiger die er in elke klas is. Dat zijn geluiden over aanpak, onderwijs, organisatie en andere zaken, maar je kunt hen ook informeren over zaken die jou opvallen. Op It’s Learning zie je wie er in zitten. Je kunt ze aanspreken, een bericht sturen via hun brievenbus in de gang of je kunt ze bereiken via social media.
De studentenraad wordt begeleid door Mevrouw M. Kersten (m.h.r.kersten@aeres.nl). Aeres MBO Velp organiseert twee keer per jaar een bijeenkomst met de directeur en teamleider om te horen wat er speelt en zo inspraak te hebben.
Voor heel Aeres MBO praat de centrale studentenraad mee met de Aeres-directie. De studenten in deze raad vertegenwoordigen de mbo-studenten op alle scholen van Aeres MBO. De leden van de centrale studentenraad worden benoemd voor twee jaar. Ook vanuit Aeres MBO Velp kan een vertegenwoordiger in de centrale studentenraad zitting nemen.