Beroepskwalificaties en keuzedelen BBL
Mbo 2 - Medewerker teelt/veehouderij Mbo 3 - Vakbekwaam medewerker teelt/veehouderij
In het onderwijs kom je nogal wat termen tegen die het onderwijs beschrijven. We proberen je erdoor te loodsen.
Een kwalificatie is “het geheel van kennis, inzicht, vaardigheden en houdingen, dat voor de uitvoering van een beroep (beroepskwalificering), verdere studie (doorstroomkwalificering) en-of het maatschappelijk functioneren (maatschappelijke-culturele kwalificering) vereist wordt”.
De opleiding bestaat uit een beroepskwalificatie en één of meer keuzedelen. Beroepskwalificaties niveau 2 en 3 zijn kwalificaties die MBO breed gelden. Andere agrarische opleidingen die teelt en veehouderij aanbieden werken met precies dezelfde kwalificaties. Bij Aeres Warmonderhof vullen we die echter helemaal biologisch dynamisch in. Studenten die N2 en N3 doen zitten bij elkaar in de klas en volgen hetzelfde programma. Een medewerker (N2) moet het dagelijks werk op een boerderij na afstemming met de boer/tuinder zelfstandig kunnen doen. Hij/zij moet in staat zijn 1 dag werk zonder begeleiding te doen. Een vakbekwaam medewerker (N3) moet meerdere dagen werk kunnen doen, moet kunnen plannen en moet mensen kunnen begeleiden in hun werk.
Beroepskwalificaties
We leiden op tot de volgende kwalificaties:
- Medewerker teelt - crebo 25431
- Medewerker veehouderij - crebo 25432
- Vakbekwaam medewerker teelt - crebo 25536
- Vakbekwaam medewerker veehouderij - crebo 25537
Keuzedelen
Keuzedeel biologisch-dynamische landbouw – K0341 Dit keuzedeel doet iedereen die aan de opleiding deelneemt. Deze manier van denken en doen zit in alle lessen verweven. De biologisch-dynamische landbouw kent vele facetten van kijken naar en beleven van het leven. De kennis hiervoor is gering als men de opleiding start. Dit keuzedeel is dan ook vooral gericht op het onderwijzen, uitproberen en beleven van een geheel nieuwe (voor studenten) ziens- en handelwijze. Door theorie en oefening zullen de studenten in staat worden om op een andere wijze in het werk van de dagelijkse praktijk te staan.
Keuzedeel zorg geschikt voor niveau 3 – K0276 Dit keuzedeel is voor studenten die voor zorg kiezen. Het is een N3 keuzedeel. Deze keuze is gericht op het begeleiden mensen op zorgbedrijven in het domein natuur, voedsel en leefomgeving. De ondernemer is werkzaam op een zorgbedrijf. Onder zorgbedrijven wordt verstaan bedrijven die dagbesteding bieden aan mensen die zorg en begeleiding nodig hebben en die (eenvoudige) werkzaamheden uitvoeren; ieder naar zijn eigen mogelijkheden. De keuze zorg komt tot zijn recht in combinatie met de aangegeven profielen uit het domein voedsel, natuur en leefomgeving. De vakbekwaamheid voor de specifieke werkzaamheden uit het domein voedsel natuur en leefomgeving zit verankerd in de aangeven profielen.
Keuzedeel Opzetten en starten stadslandbouwbedrijf/project – K0475 Dit keuzedeel is voor studenten die voor stadslandbouw kiezen. Het is een N3 keuzedeel. Stadslandbouw wordt hier gedefinieerd als het voortbrengen, verwerken en vermarkten van voedsel en daaraan gerelateerde producten en diensten (bijvoorbeeld zorg, educatie, recreatie), in urbane en peri-urbane gebieden, waarbij de relatie stadlandbouw wordt benut en voedselproductie gekoppeld wordt aan andere (maatschappelijke) doelen. Het staat nu volop in de maatschappelijke belangstelling; lokale voedselproductie is hip en landbouw gerelateerde diensten en activiteiten staan in de publieke schijnwerpers (Denk aan ‘koe in de wei’ of ‘Kom in de kas’). Stadslandbouw verbindt mensen, met elkaar en met hun eten.
Keuzedeel ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3) en 4– K0475 Dit keuzedeel is voor studenten die agrarische productie als richting kiezen. Het is een N3 keuzedeel. Het keuzedeel 'Ondernemend gedrag' is een sectoroverstijgend keuzedeel. Het keuzedeel richt zich op de ontwikkeling van ondernemend gedrag van deelnemers/werknemers op verschillende niveaus in de eigen beroepsuitoefening en werkomgeving. Ondernemend gedrag wordt gekarakteriseerd door trefwoorden als: verantwoordelijkheid, omgevingssensitiviteit, zelfstandigheid, initiatiefrijk, verbeteringsgericht, creativiteit, zelfreflectie, een lerende houding en een hands-on mentaliteit. Een ondernemende houding van werknemers draagt bij aan het innovatief vermogen van een organisatie. Ondernemend gedrag wordt in dit keuzedeel ontwikkeld via drie werkprocessen: (1) Onderzoekt zichzelf en zijn (werk)omgeving. (2) Signaleert mogelijkheden voor verandering. (3) Neemt initiatieven in en voor zijn werk.
Keuzedeel Melkwinning – K0317 Het keuzedeel gaat over de melkwinning. Het voorbereiden op het melken, het uitvoeren van geautomatiseerd melken, het controleren van kwaliteit en melkopslag , het nabehandelen en het reinigen van de ruimten en apparatuur.
Examen, algemene informatie
De examinering in onze deeltijdopleiding vraagt om een toelichting.
- In onze opleiding zitten veel hoogopgeleide studenten. Het examen is voor die studenten relatief makkelijk, zeker wat betreft Nederlands en rekenen.
- We vragen iedereen om examen te doen en het diploma te halen. We weten dat veel studenten vooral om de inhoud komen, maar het halen van het diploma is zeer gewenst. Enerzijds omdat we een deel van ons budget pas krijgen nadat je het diploma hebt gehaald. Anderzijds omdat we inspectievragen krijgen als het aandeel gediplomeerden laag uitvalt.
Het examen wordt afgenomen in verschillende delen: o Beroepsgerichte vakken. Dit praktijkexamen wordt in het mbo de beroepsproeve genoemd. o Keuzedelen. Ieder keuzedeel heeft een eigen examenvorm. o Generieke vakken, Nederlands en rekenen.
Vrijstelling Nederlands en rekenen Naast de algemeen geldende regels, geldt voor het verlenen van vrijstelling van generieke examens de volgende aanvullende regels:
- De Centrale Examencommissie kan een vrijstelling geven voor het centraal examen en/of (onderdelen van) het instellingsexamen.
- De Centrale Examencommissie kan vrijstelling geven voor een generiek examenonderdeel wanneer hiervoor eerder examen is gedaan, gebaseerd op of geijkt aan de referentieniveaus en als onderdeel van een mbo, havo- of vwo-opleiding. Dit betekent ook dat de Centrale Examencommissie op basis van een vmbo-diploma vrijstelling kan geven, mits de student het examen Nederlandse taal, Engels of rekenen heeft afgelegd op het niveau van havo of vwo.
- In onderstaande tabel is weergegeven vanaf welk studiejaar de resultaten op de diploma’s gebaseerd zijn op de referentieniveaus en waarbij de Centrale
- Examencommissie dus vrijstelling kan geven.
- De Centrale Examencommissie kan een student vrijstelling geven op basis van een eerder afgelegd ER-examen.
Er wordt geen vrijstelling verleend op basis van een hbo of universitaire studie, dit is in de wet op het mbo vastgelegd.
Meer info over examens vind je in het algemene deel.