Opleidingsprogramma BBL
De niveaus van BBL zijn als volgt opgebouwd:
Theorie, stage, prestatiedossier
De theorie bestaat uit:
- Een basisdeel dat alle mbo-opleidingen Groen niveau 2 of 3 bieden
- Een profieldeel dat hoort bij je keuze voor teelt of vee
- Een keuzedeel dat specifiek voor onze bd-opleiding is (bd-landbouw, ondernemend gedrag, zorg, melkwinning of stadslandbouw)
In onze opleiding zijn deze delen in de lessen met elkaar verweven omdat in de holistische visie strikte scheiding van vee, teelt of bd niet logisch is. Stage wordt in de officiële benaming beroepspraktijkvorming genoemd, kortweg BPV. Wij gebruiken op school de woorden stage en BPV door elkaar. De stage is een belangrijke leerplaats in de BBL. Daarom moet je ook gedurende de hele opleiding een stageplaats hebben. Theorie is ondersteunend aan de praktijk en vormend op het gebied van de biologische en bd-visie. Om de theorie praktisch te maken en de BPV diepgang te geven, maak je tijdens de opleiding vijf opdrachten die een belangrijk deel van je prestatiedossier (PD) vormen. In het schema op de volgende bladzijde wordt aangegeven wanneer die moeten worden ingeleverd.
Overzicht opdrachten
De inleverdata staan op het jaarrooster. Veehouderijstudenten maken een korte variant van de opdracht teelt, teeltstudenten maken een korte variant van de opdracht veehouderij.
Opdrachten klas 1 - Bedrijfsinrichting - Bodem - Veehouderij (waarneming) - Techniek
Opdrachten klas 2 - Groenteteelt - harde eis* - Veehouderij - harde eis*
Let op: De minimumeis voor de opdrachten is een voldoende, dit is een 5,5 of hoger. Voor maximaal één van de vakken Bedrijfsinrichting, Bodem, Veehouderij (waarneming) of Techniek mag een 5 gehaald worden.
*Harde eis Studenten Teelt moeten in klas 2 een voldoende halen voor de groenteteeltopdracht. Studenten Veehouderij moeten in klas 2 een voldoende halen voor de veehouderijopdracht.
Aanvullende eisen prestatiedossier
De lessen op school zijn verplicht, we verwachten dat je 100% aanwezig bent. Indien je minder dan 80% aanwezig bent gaan we met je in gesprek over de oorzaak van de afwezigheid en wordt door de docentenvergadering besloten over eventuele consequenties of oplossingen.
Procedure herkansing
Voor de verslagen geldt dat ze in geval van een beoordeling lager dan 5,5 opnieuw mogen worden ingeleverd. Herkansingsdata worden in de loop van het jaar bekendgemaakt.
Prestatiedossier niet in orde?
Wanneer je in je tweede jaar je prestatiedossier niet in orde hebt, wordt je situatie besproken door de medewerkersvergadering. Je diplomering kan worden uitgesteld zodat je je PD kunt afronden, of je verlaat school zonder diploma.
Verhouding school/praktijk/huiswerk
Je hebt 32 schooldagen en minimaal 80 stagedagen per jaar. De stage is een mooie manier om uit te proberen of werk in de landbouw bevalt en ook fysiek haalbaar is. Toetsing is er in de vorm van 5 opdrachten die je voor een deel op het stagebedrijf kan maken.
Loopbaan en burgerschap
Loopbaanoriëntatie en Burgerschap zijn geen apart geroosterde onderdelen, mede omdat de BBL uit volwassenen bestaat. Het zit door de hele opleiding vervlochten. Voor Loopbaan en Burgerschap geldt een ‘inspanningsverplichting’ in plaats van een ‘resultaatverplichting’. Dat wil zeggen dat we er aandacht aan besteden, maar dat er geen beoordeling wordt gegeven. School legt op basis van het loopbaan- en burgerschapsdocument een inspanning voor de student vast in de onderwijs- en examenregeling. Hier moet de student aan voldoen om het mbo-diploma te behalen. De lokale examenorganisatie beoordeelt of de student aan de gestelde criteria heeft voldaan. Mentoruur en avondklassen zijn onderdelen waarin burgerschap zitten.