Examinering
Regels voor toetsen en examens
- Kom altijd op tijd bij een toets of examen.
- Voorafgaand aan de centrale examens Nederlands, Engels en rekenen moet je je legitimeren met een geldig bewijs (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). Daarvoor moet je tien minuten eerder aanwezig zijn.
- Kom je te laat bij een centraal examen, dan bepaalt de toetsleider of je aan het einde langer door mag gaan. Kom je meer dan 30 minuten te laat, dan mag je niet meer starten met het examen.
- Bij ziekte meld je je van tevoren af.
- Ziek zijn bij een examen betekent dat in overleg een nieuwe afspraak wordt gemaakt, mits de ziekmelding bekend is voorafgaand aan de start van het examen.
- Tijdens toetsen en examens mag je mobiel niet zichtbaar en hoorbaar aanwezig zijn. Ook je eigen laptop mag niet gebruikt worden.
- Bij de examens lezen en luisteren (taal) heb je een koptelefoon of oortjes nodig. Hiervoor zorg je zelf.
- Bij het examen rekenen wordt de digitale rekenmachine gebruikt die in het examen is opgenomen, of die verstrekt wordt door school. Een eigen rekenmachine, mobiele telefoon of tablet is niet toegestaan.
- Tijdens het examen volg je de aanwijzingen op van de toetsleider of surveillant.
- Fraude (spieken, voorzeggen, apparatuur waarbij je verbinding maakt met het internet enz.), in welke vorm dan ook wordt gemeld aan de lokale examenorganisatie. Het is mogelijk dat je dan uitgesloten wordt van verdere deelname aan examens.
- Resultaten van toetsen en instellingsexamens worden binnen 20 werkdagen na het examen gepubliceerd en/of aan de deelnemers meegedeeld. De uitslagen van de centrale avo-examens komen over het algemeen tussen 1 en 4 weken.
Herkansingen
Het examen wordt verdeeld in examens van de beroepsgerichte vakken, de keuzedelen en de algemeen vormende vakken (Nederlands, Engels en rekenen). Voor elk examenonderdeel is er een herkansing.
Diplomering
Wanneer je alle examenonderdelen met succes hebt afgerond en aan de gestelde eisen voldoet, zal de centrale examenorganisatie officieel vaststellen dat je geslaagd bent. De datum van de diploma-uitreiking staat in het jaarrooster.
Klachten
Heb je een klacht over je examen dan meld je die bij de teamleider. Kom je niet tot overeenstemming, neem dan contact op met de locatiedirecteur.
Wordt de klacht niet opgelost dan kun je een officiële klacht indienen en die procedure staat beschreven in de Regeling beroep examinering van Aeres Groep die je kunt vinden op de website van Aeres.
Onderwijs- en examenregeling (OER) en Reglement bezwaar en beroep examinering
De scholen van Aeres Groep hanteren een onderwijs- en examenregeling (OER), die te vinden is op de website van Aeres. Ga naar Aeres – Mbo – Officiële documenten – Statuten en reglementen. Deze bevat de volgende zaken die voor jou van belang kunnen zijn.
- Algemene regels voor toetsing en examinering en toelichting daarop;
- Je rechten als student op goed onderwijs, maar ook je plichten;
- De klachtenregeling ten aanzien van besluiten die zijn genomen door de docentenvergadering over toetsing of strafmaatregelen, begeleiding, schoolorganisatie, seksuele intimidatie, discriminerend gedrag, agressie, geweld en pestgedrag;
- Hoe je bezwaar kunt maken of in beroep kunt gaan als je klacht is afgewezen (kijk op de website van Aeres in het Reglement van bezwaar en beroep examinering);
- De lokale examenorganisatie (Leo) is verantwoordelijk voor de toetsing, examinering en diplomering. De Leo bestaat o.a. uit de teamleider, de examencoördinator en een vertegenwoordiger van het bedrijfsleven.
- Als dyslexie of een (tijdelijke) handicap maakt dat je niet kunt deelnemen aan toetsen of examens of BPV, moet je dat direct in het begin van het jaar aangeven. Voor dyslexie, dyscalculie en andere zichtbare of onzichtbare leerbeperkingen geldt dat er een officiële verklaring moet zijn om aangepaste toetsing of examinering aan te vragen.