Studiebegeleiding BOL
De begeleiding op school is erop gericht de studenten op een goede manier de schoolloopbaan te laten doorlopen. Het mbo-team helpt je daarbij.
Passend onderwijs
Iedere student binnen Aeres MBO heeft recht op minimale ondersteuning, deze ondersteuning noemen wij basisondersteuning. De basisondersteuning staat beschreven in het basisondersteuningsprofiel dat te vinden is op onze website. Soms is de basisondersteuning niet voldoende, bijvoorbeeld als je een aanvullende ondersteuningsbehoefte hebt. In de intake kijken we samen met jou of en welke aanvullende ondersteuning nodig is en of we in staat zijn om deze te bieden. Ook kan in de loop van de opleiding blijken dat je aanvullende ondersteuning nodig hebt. Afspraken over aanvullende ondersteuning worden vastgelegd in een bijlage van het inschrijfbesluit voor aanvullende ondersteuning. Als er aanpassingen nodig zijn in toetsen en examens kun je daarvoor een aanvraag doen bij de lokale examenorganisatie (LEO).
Mentor
De school gaat ervan uit dat je in de loop van de jaren in toenemende mate zelf verantwoordelijk wordt voor je opleiding en je vorderingen daarin. Alle klassen hebben een mentor en elke maandag is er een mentoruur. De mentor volgt je in je schoolloopbaan en bespreekt je voortgang met jou aan de hand van eigen waarnemingen en gegevens van alle medewerkers uit de praktijk, het wonen en het leren. Dit ontwikkelingsproces is onderdeel van Loopbaan en Burgerschap. Je kunt natuurlijk ook zelf gegevens aandragen in dit overleg. Zie je medestudenten die het, misschien onopgemerkt, moeilijk hebben, geef dit dan door aan je mentor.
Medewerkersvergadering
Je klas wordt 3x per jaar in de medewerkersvergadering besproken en als het nodig is neemt de mentor contact met je op. We gaan ervan uit dat iedereen boven de 18 jaar de ouders/verzorgers zelf informeert over de studievoortgang. De school mag geen contact hebben met ouder(s)/verzorger(s) zonder jouw toestemming, tenzij in geval van een noodsituatie (fysieke of mentale gezondheid). Als ouders contact zoeken vragen we je daarom eerst om toestemming. Alle communicatie gebeurt in elk geval altijd met jouw medeweten en bij voorkeur met jou erbij. Ben je minderjarig dan kan contact met je ouder(s) of verzorger(s) wel voorkomen.
Ondersteuningscoördinator / ondersteuningsteam
Wanneer jouw vragen of problemen meer aandacht nodig hebben dan de mentor kan bieden, kan hulp ingeroepen worden via de ondersteuningscoördinator, Corine Kuilboer. Zij inventariseert de problematiek en maakt afspraken over je begeleiding, die door leden van het ondersteuningsteam uitgevoerd worden. Indien nodig wordt de student doorverwezen naar een hulpverlenende instantie.
Vertrouwenspersoon studentenzorg
Jan Pesman is de vertrouwenspersoon studentenzorg voor onze locatie. Zelf is hij werkzaam op de hogeschool in Dronten. Heb je problemen waar je met de mentor of met docenten niet uitkomt, dan kun je bij hem een gesprek aanvragen, e-mail j.pesman@aeres.nl.
Het onafhankelijke meldpunt vertrouwensinspecteurs kun je bereiken op: 0900 - 1113111
Studentenraad
De studenten zijn georganiseerd in een studentenraad. Deze raad wordt gevormd door 2 studenten uit elke klas, een docent en de teamleider van school. In de vergaderingen worden alle zaken besproken die vanuit school of vanuit de studenten aandacht of verbetering vragen. Jaarlijks bespreekt de studentenraad de opbouw van de schoolnota en keurt deze goed.
Dyslexie / dyscalculie
Heb je dyslexie of dyscalculie en heb je een officiële verklaring, dan kun je een beroep doen op een aanpassing zoals extra tijd of in een enkel geval mondelinge toetsing. De vorm van aanpassing is afhankelijk van je problematiek. Het verzoek tot uitzondering kun je doen bij de examencoördinator. De school kan geen therapie bieden om je dyslexie te verhelpen of te verminderen, wel kunnen we verwijzen. We rekenen er daarnaast op dat je zelf alle maatregelen neemt om je zo min mogelijk te laten belemmeren door je dyslexie. Denk daarbij aan goed gebruik van een laptop met grammatica- en spellingcontrole en aan het voorkomen van onnodige studieachterstanden.
ASS, AD(H)D
Studenten met een leerbeperking vanwege ASS, AD(H)D e.d. kunnen bij de ondersteuningscoördinator een aanpassing aanvragen voor toetsing, examinering en BPV.