Beroepspraktijkvorming
Beroepspraktijkvorming (BPV) is kortweg: vorming in de praktijk van het beroep. Of, met wat meer woorden, vorming in alles wat er nodig is om in zo’n beroep te functioneren. In het mbo is BPV de wettelijke benaming voor stage. Deze BPV doe je vanzelfsprekend in een bedrijf waar je dit ook allemaal goed kunt leren.
Beroepspraktijkvorming
Beroepspraktijkvorming (BPV) is kortweg: vorming in de praktijk van het beroep. Of, met wat meer woorden, vorming in alles wat er nodig is om in zo’n beroep te functioneren. Deze BPV doe je vanzelfsprekend in een bedrijf waar je dit ook allemaal goed kunt leren. In het mbo is BPV de wettelijke benaming voor stage.
BPV volg je op een erkend leerbedrijf. Dat wil zeggen dat vastgesteld is dat het bedrijf de mogelijkheden biedt voor een student op jouw niveau om kennis en vaardigheden op te doen die passen bij het beroep dat je wilt uitoefenen. Dit geldt voor zowel bedrijven in Nederland als in het buitenland. Er is ook een praktijkopleider aanwezig op het bedrijf die jou begeleidt.
De stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB, www.s-bb.nl) voert de erkenning en registratie van leerbedrijven uit. Alle actieve en erkende leerbedrijven staan vermeld op de website www.stagemarkt.nl.
Je zoekt zelf een geschikt leerbedrijf voor de BPV, passend bij jouw vakrichting en het niveau van de opleiding. Dit moet bij een erkend leerbedrijf zijn. Deze kun je vinden op www.stagemarkt.nl. Probeer per telefoon een kennismakingsafspraak te maken met het leerbedrijf. Neem naar de afspraak informatie over de opleiding mee om te laten zien wat je er leert. Van school krijg je ook opdrachten mee over wat je in de BPV op het bedrijf doet en leert. Samen met de praktijkopleider stel je de leerdoelen vast. En op school bespreken en beoordelen we de uitgevoerde opdrachten.
Stagebureau
Tijdens je opleiding ga je een flink aantal dagen in de praktijk je vaardigheden vergroten. Je bent zelf verantwoordelijk voor het zoeken van stageplaatsen in binnen- en buitenland. Het Stagebureau zorgt dat er een stageovereenkomst wordt gemaakt. Het Stagebureau geeft je voorlichting over de werkwijze, inhoud, opdrachten, verzekeringen en beloning. Gevestigd op de begane grond in de C-vleugel (VC0.12) en bereikbaar via telefoonnummer 058-2846556, stagebureau.mboleeuwarden@aeres.nl
Stagefonds
Voor een aantal BOL-opleidingen kennen we een “stagefonds”. Aan het eind van de stageblokperiode wordt de praktijkopleider gevraagd een vergoeding in dit fonds te storten. De inkomsten van dit fonds komen weer ten goede aan de studenten. Het “stagefonds” wordt beheerd door een commissie waarin vertegenwoordigers van Aeres MBO Leeuwarden, studenten en stageopleiders zitting hebben.
Regioleren
Binnen regioleren werk je samen met verschillende vakrichtingen aan realistische vraagstukken. Deze vraagstukken komen van het bedrijfsleven en van diverse instellingen.
Onkostenvergoeding stage voor jou als student
Voor jou geldt dat je een passende onkostenvergoeding moet krijgen en geen extra kosten hoeft te maken voor je stage. Het leerbedrijf betaalt deze onkostenvergoeding voor jou.
Wat houdt deze vergoeding in?
- Deze vergoeding bestaat uit alle kosten die jij moet maken (volgens de wet of door het bedrijf) om stage te kunnen lopen.
- Dit geldt ook voor jouw reiskosten als deze niet op een andere manier worden vergoed, bijvoorbeeld als je geen Studenten OV-kaart hebt, en voor de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).
- Het leerbedrijf zorgt er ook voor dat jij de basisuitrusting krijgt die je nodig hebt voor jouw stage/beroepspraktijkvorming (BPV). Denk aan persoonlijke beschermingsmiddelen, gereedschap, materialen, etc.
Naast de onkostenvergoeding is aan de leerbedrijven gevraagd om na te denken over een stagevergoeding specifiek voor BOL-studenten, zoals jij. Dit onderwerp wordt besproken tussen bedrijven en vakbonden tijdens de (nieuwe) cao-onderhandelingen. Het zou fijn zijn als er ook een vergoeding is voor jouw stage, dus we hopen dat hierover goede afspraken worden gemaakt.