Schoolregels
We vinden het belangrijk dat jij je op school prettig voelt. Binnen de school hebben we een aantal huisregels en afspraken waar iedereen zich aan houdt. Zo weet je wat er op school kan en mag.
Afwezigheid en verzuim
Melding ziekte of afwezigheid
Er wordt gecontroleerd op aanwezigheid. Hiervoor houden we een registratie bij van aan- en afwezigheid. Bij teveel verzuim spreken we jou daar op aan. Bij overmatig verzuim wordt de leerplichtambtenaar ingeschakeld en eventueel ook nog andere instanties zoals DUO. Bij ziekte moet je er voor zorgen dat dit tussen 8.00 uur en 09.00 uur wordt gemeld aan de receptie van de school (T 058-2846500).
Aanwezig
Bij aanvang van de les of een andere onderwijsactiviteit is iedereen op tijd aanwezig. Zodra de les begint gaat de deur van het leslokaal dicht. Ben je er dan niet, dan ben je te laat en word je dat lesuur niet meer toegelaten tot de les. Verzuim wordt genoteerd. Als je tijdens een toetsweek tien minuten of meer te laat bent, vervalt je kans om de toets te maken.
Wanneer je door ziekte of een andere reden afwezig bent, zowel tijdens de school- als de BPV-periode, meld je (wanneer je nog geen 18 bent doet een van de ouders of verzorgers dat) dit op dezelfde dag telefonisch bij de administratie van school en op het leerbedrijf. Met het leerbedrijf spreek je later af wanneer je de gemiste BPV-dagen inhaalt.
Bezoek tandarts, dokter, specialist of therapeut zoveel mogelijk buiten de lesuren om. Als je in de loop van de lesdag vertrekt, meld je dit. Anders is er sowieso sprake van ongeoorloofd verzuim. De school neemt contact op met de student als er sprake is van (veel) absentie. Ook ouders/verzorgers kunnen hierover ingelicht worden. De student wordt hiervan dan ook in kennis gesteld.
Ongeoorloofd schoolverzuim melden we officieel aan bij de leerplichtambtenaar en/of DUO. Die melding is voor de school wettelijk verplicht bij drie achtereenvolgende dagen schoolverzuim en bij een verzuim van zestien lesuren in vier opeenvolgende weken. Ook melden we studenten aan die regelmatig spijbelen en/of ongeoorloofd op vakantie gaan. Teveel verzuim kan gevolgen hebben voor je studiefinanciering.
Extra en bijzonder verlof
Verlof buiten de schoolvakanties (extra verlof) moet acht weken te voren schriftelijk worden aangevraagd. Als het om een periode van maximaal tien aaneengesloten schooldagen gaat (twee weken als er geen feestdagen in vallen), moet de aanvraag worden ingediend bij de teamleider. Die neemt dan een besluit.
Wordt voor leerplichtigen verlof aangevraagd voor meer dan tien aangesloten schooldagen, dan neemt de leerplichtambtenaar een besluit. Voor niet-leerplichtigen doet de teamleider dat. Dit extra verlof is alleen mogelijk vanwege de specifieke aard van het beroep van een van de ouders en gebonden aan strenge voorwaarden.
Naast verlof om op vakantie te gaan buiten de schoolvakanties is er verlof vanwege bijzondere omstandigheden. Volgens de Leerplichtwet kan bijzonder verlof worden verleend voor verhuizing, wettelijke verplichtingen, een huwelijks- of ambtsjubileum van bloedverwanten tot en met de derde graad, ernstige ziekte of overlijden van bloedverwanten tot en met de vierde graad of andere gewichtige omstandigheden (buiten de wil van ouders gelegen).
Wil je verlof om te voldoen aan religieuze verplichtingen, dan moet je dit uiterlijk twee dagen van tevoren melden bij de teamleider van de school. De richtlijn voor de viering van niet-christelijke feestdagen is één vrije dag per feest.
Schoolregels
- Ik laat anderen in hun waarde en houd rekening met anderen.
- ik heb recht op een eigen mening. Ik verkondig die respectvol en ik sta open voor de mening van anderen.
- Ik ga voorzicht om met de spullen van een ander en breng deze terug waar ze vandaan komen.
- Ik houd de school en de omgeving schoon en opgeruimd.
- Ik werk samen en wijs samenwerking niet af.
- Ik ben op tijd aanwezig in de les en bij afspraken.
- Ik doe mijn mobiele telefoon e.d. uit tijdens de les.
- Ik maak geen onnodig lawaai.
- Ik houd mij aan gemaakte afspraken.
- Ik spreek anderen aan op bovenstaande punten.
Roken, drugs en alcohol
Vanaf 1 augustus 2020 zijn alle schoolterreinen rookvrij (wijziging Tabakswet). Dit geldt voor primair en voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs. Roken is op het terrein en in zicht van de school niet toegestaan voor zowel studenten als medewerkers. Hou de omgeving netjes en schoon. Denk aan het milieu.
Het gebruik, in bezit hebben, verspreiden of verhandelen van drugs en/of alcohol op of bij school kan leiden tot schorsing of verwijdering. Dit geldt ook tijdens overige (buitenschoolse) activiteiten die door de school worden georganiseerd.
Liftgebruik
Op school is een lift aanwezig. De lift mag alleen door studenten worden gebruikt als traplopen om medische redenen niet mogelijk is. Je kunt met een medische verklaring een liftpas krijgen voor bepaalde tijd.
Fietsen, brommers/scooters, auto's
Kom het liefst met openbaar vervoer of met de fiets. Er zijn beperkte parkeerplekken. De auto mag alleen geparkeerd worden op de daarvoor bestemde parkeervakken. Auto’s die buiten de parkeervakken staan geparkeerd lopen het risico een boete op te lopen dan wel te worden weggesleept.
Kleding
Van een student verwachten we dat deze fatsoenlijk gekleed is. Er is verschil tussen vrijetijdskleding en passende kleding op school en op een bedrijf. Voor bijna al onze opleidingen is het verplicht om werkkleding, zoals veiligheidsschoenen, aan te schaffen en deze tijdens momenten te dragen. Buitenkleding (zoals petten en jassen) worden tijdens de binnenles niet gedragen.
Het dragen van hoofdbedekkende kleding op basis van een godsdienst (bijv. hoofddoeken, tulbanden, keppeltjes) is toegestaan zolang dat veilig is. Het dragen van gezichtsbedekkende kleding is niet toegestaan. Om veiligheidsredenen bind je tijdens de lessen waar gebruik wordt gemaakt van machines en/of open vuur lang haar samen.
Portretrecht
Het komt regelmatig voor dat bij diverse activiteiten door de school foto’s worden gemaakt. Ook worden soms gebeurtenissen op film vastgelegd. De beelden worden bijvoorbeeld gebruikt om op de website of social media te plaatsen. Ook voor persberichten of andere publicaties worden wel foto’s van studenten gebruikt. Je dient zelf schriftelijk toestemming te geven voor het mogen maken en gebruiken van foto en filmmateriaal door de school. Zie ook het protocol social media op onze website.
Ontruimingsplan
Op de school is een ontruimingsplan aanwezig. In geval van nood, bijvoorbeeld bij brand en dergelijke, zal dit plan in werking treden. Een dergelijke situatie doet zich voor wanneer men het specifieke signaal van het brandalarm hoort. Dit signaal onderscheidt zich duidelijk van het normale belsignaal tijdens het begin en het eind van de lessen. In het kort dienen de leerlingen zich aan de volgende aanwijzingen te houden:
- Blijf rustig en volg de instructies van de docent op;
- Blijf op de verzamelplaats en wacht op nadere instructies.
Jaarlijks oefenen we een ontruiming met studenten en het personeel.
Noodsituaties en Calamiteitenplan
Blijf altijd rustig, zaai geen paniek en houd overzicht! Dit plan (ter inzage bij de receptie) omschrijft de procedures voor ongevallen, brand en ontruiming van het gebouw.
Hoe te handelen als de sirene klinkt:
- Beëindig de werkzaamheden.
- Zet de computer en printer uit.
- Doe de verlichting uit.
- Neem jas en tas mee.
- Sluit de deuren.
Volg instructie van de BHV-er op (oranje hesjes) en verlaat het gebouw volgens de kortste route naar de verzamelplaats (het sportterrein).
Hoe te handelen bij een ongeval:
- Laat het slachtoffer niet alleen.
- Zorg dat iemand de administratie (zijn BHV-ers) waarschuwt. Deze meldt bij de administratie, wat is er aan de hand, waar het is en wie er bij betrokken zijn.
Hoe te handelen bij brand:
- Bij een kleine brand, (bijv. prullenbak) probeer deze te blussen.
- Bij een grotere brand, sla het ruitje van een brandmelder in. Waarschuw de administratie.
- Volg instructie van de BHV-er (oranje hesje) op en verlaat het gebouw. Gebruik nooit de lift!
Op school is een team van gediplomeerde hulpverleners werkzaam. Je kunt ze bereiken via de receptie van de school (058-2846500). De school is voorzien van goedgekeurde EHBO-materialen w.o. een defibrillator.
Preventiemedewerker
De school heeft een preventiemedewerker. Deze is onder andere belast met het ontruimingsplan, dat tot doel heeft om bij brand en andere calamiteiten het schoolgebouw zo efficiënt mogelijk te ontruimen.
Gebruik van Aeres-netwerken
Als onzorgvuldig gebruik van netwerken (dus ook internet) op welke wijze dan ook schade toebrengt aan Aeres MBO, kan de veroorzaker aansprakelijk worden gesteld;
- Onzorgvuldig gebruik van netwerken (dus ook internet via computers van Aeres MBO) kunnen leiden tot uitsluiting van het gebruik ervan;
- Als je de beschikking hebt over een ‘username” en ‘password” stel je die niet ter beschikking aan een andere persoon. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het gebruik ervan;
- Gebruik van internet en e-mail via computers van Aeres MBO om studenten, collega’s en derden onheus te bejegenen (onder andere pesten, grofheden en seksuele intimidatie) is verboden;
- Gebruik van internet en e-mail via computers van Aeres MBO tegen de goede zeden is verboden;
- Als je jezelf afvraagt of iets mag, zal het wel niet mogen.
Dus:
- Neus niet rond in andermans bestanden;
- Kopieer en/of gebruik geen software waarvoor je niet hebt betaald of waarvoor je geen licentie hebt;
- Maak of gebruik geen programma’s die anderen schade kunnen toebrengen;
- Bezoek geen internetpagina’s waarvan je het nut voor je werk en/of studie niet kunt aantonen;
- Download geen bestanden voor privé-gebruik;
- Log uit en/of schakel de computer uit als je er niet meer mee werkt. Zo houd je systemen niet onnodig bezet. Ook als je tussentijds de werkplek verlaat, log dan uit zodat jouw “username” en “password” niet door derden misbruikt kunnen worden;
- Gebruik de computer met overleg.
Houd je aan deze regels. Bij overtreding is de directie gerechtigd maatregelen te treffen.
Nettiquette
Voor elke vorm van communicatie gelden regels. Voor het gebruik van netwerken, Internet en E-mail heten dergelijke regels “Nettiquette”. Ze zijn nodig omdat je bij communicatie via de computer normaal gesproken de zender en ontvanger van informatie niet kunt zien. Aeres MBO vindt het daarom vanzelfsprekend dat je rekening houdt met de volgende afspraken voor de elektronische snelweg, zodat er geen ongelukken gebeuren.
Regels voor e-mailen
- Stuur nooit zomaar een e-mail. Vraag je eerst af wat je ermee wilt en wat de ontvanger ermee kan.
- Zorg dat je een correct e-mailadres gebruikt, dan vermijd je foutmeldingen die het systeem belasten.
- Zet boven je e-mail het onderwerp, dan kan de ontvanger snel beslissen wat hij of zij met je e-mail doet.
- Houd je berichten kort en bondig.
- Gebruik een korte elektronische handtekening, dat scheelt tijd. Noteer in je ondertekening in ieder geval je naam en e-mailadres.
- Realiseer je dat een bericht verkeerd kan worden opgevat. Vraag je altijd af of de ontvanger snapt wat je bedoelt. Pas ook op voor grappig bedoelde opmerkingen.
- Beledig of bedreig nooit iemand.
- Gebruik alleen hoofdletters om iets te benadrukken. In e-mails lees je hoofdletters namelijk als SCHREEUWEN!
- Verstuur geen vertrouwelijke informatie via e-mail. De beveiliging kan nooit honderd procent gegarandeerd worden.
- Verstuur geen reclame, daar zit niemand op te wachten.
- Ga voor verzending na of je eventuele bijlagen hebt bijgevoegd en verstuur je bericht maar één keer.
- Lees en beantwoord je mail en leeg regelmatig je mailbox. Dat scheelt ruimte op de computer. Zet belangrijke e-mails voor jezelf op een usb-stick.
- Controleer e-mails altijd op virussen.
- Als je twijfelt of je een e-mail wel kunt versturen, doe het dan niet.
- Houd je berichten kort en bondig. De ontvanger krijgt meer berichten dan alleen dat van jou;
- Zorg dat je een correct e-mailadres gebruikt, dan weet je zeker dat je post aankomt en je vermijdt foutmeldingen die het systeem belasten;
- Gebruik uitsluitend hoofdletters om iets te benadrukken. In e-mails worden hoofdletters namelijk opgevat als SCHREEUWEN!
- Lees en beantwoord je post en leeg regelmatig je mailbox. Dat scheelt diskruimte op de computer. Zet belangrijke e-mails eventueel voor jezelf op een usb-stick;
- Als je twijfelt of je een e-mail wel kunt versturen, doe het dan niet;
- Realiseer je dat een bericht verkeerd kan worden opgevat. Vraag jezelf dus altijd af of de ontvanger snapt wat je bedoelt. Pas dus ook op voor “humoristisch” bedoelde opmerkingen;
- Verstuur geen “gratis” reclame, daar zit niemand op te wachten;